Blogging-ul nu este o noutate in mediul online. Mai mult decat atat, majoritatea afacerilor au si un blog pe website-ul lor, pentru a ramane in permanenta in contact cu clientii lor, pentru a le oferi informatii relevante si utile despre produsele pe care le comercializeaza.

WordPress este cea mai utila si recomandata platforma de blogging. Desigur, aceasta este utila si altor tipuri de website-uri, precum cele de prezentare, inclusiv magazine online. In fapt, WordPress este platforma ideala acelor utilizatori care nu detin cunostinte de creare website-uri, fiind destul de intuitiva si usor de folosit.

De ce ai nevoie pentru un website WordPress:

Inainte de a incepe configurarea unui website WordPress, ai nevoie de alte cateva informatii si instrumente necesare pentru un website complex.

  • Ai nevoie de un serviciu de gazduire de calitate, de preferinta o gazduire specializata WordPress;
  • Un nume de domeniu care sa reflecte domeniul de activitate al afacerii;
  • Cea mai recenta versiune WordPress. De regula, WordPress poate fi instalat direct din panoul de control al serviciului de gazduire;
  • O tema aleasa pentru customizarea site-ului WordPress;

Exista pe piata o sumedenie de oferte de gazduire web care ofera posibilitatea de instalare WordPress foarte simplu, iar parte din acestea ofera inclusiv inregistrarea unui domeniu gratuit.

Primul pas este sa achizitionezi un serviciu de gazduire WordPress, alaturi de un domeniu web.

Al doilea pas este sa instalezi platforma WordPress din panoul de control cPanel, din sectiunea Softaculous. Aici vei completa detaliile solicitate, precum numele website-ului, userul si parola de acces, limba, respectiv alegerea temei dorite.

In ultimul pas, acceseaza intr-un browser web, precum Chrome sau Firefox numele de domeniu, de tipul www.domeniu.ro/wp-admin. Vei fi redirectionat spre panoul de control WordPress, unde ti se cere sa completezi userul si parola de login anterior setate.

Acum te afli in panoul WordPress, de unde poti incepe configurarea si customizarea site-ului WordPress, prin instalarea unei teme preferate sau a unor plugin-uri utile. WordPress vine cu cateva teme si plugin-uri preinstalate, care pot fi oricand eliminate sau utilizate.

Exista diverse tutoriale si resurse online pentru a gasi teme si plugin-uri ce doresti sa le utilizezi pe noul website WordPress. De exemplu, WooCommerce este excelent pentru realizarea unui magazin online. Asigura-te ca ai salvat toate modificarile realizate.

Din aceasta etapa ai posibilitatea de a stabili paginile website-ului, creand pagini preferentiale, cum ar fi: Prima pagina, Contact, Despre companie, Blog etc.  Pentru a adauga pagini noi pe website, din sectiunea „Pages” ai posibilitatea de a adauga paginile dorite.

De acum, configurarea website-ului WordPress este finalizata. Tot ce ramane de facut este sa il customizezi cu temele si plugin-urile dorite pentru a crea continut si pentru a afisa informatiile dorite online pentru utilizatori sau clienti.