Pe langa aspectul si continutul unui website, mai exista si alte elemente importante care trebuie luate in considerare pentru o functionalitate completa. Un aspect esential la un website este securitatea. Utilizatorii nu pot naviga cu incredere pe o pagina care nu este sigura, mai ales ca motoarele de cautare semnaleaza acest lucru.

Aceasta securitate este asigurata de certificatul SSL (Secure Sockets Layer), care atesta ca pagina web este sigura si ca poate sa fie accesata fara probleme. Un SSL cripteaza calea transmisiei informatiilor dintre browser si serveul web. In lipsa unui certificat SSL pagina web afiseaza o eroare “Not secure”. Rezolvarea pentru aceasta eroare este instalarea unui certificat SSL.

Un certificat SSL ofera website-ului o serie de beneficii semnificative si este o componenta luata in considerare in mai multe procese.

Securitate

Securitatea este cel mai important rol pe care certificatul SSL il indeplineste. Instalarea unui astfel de certificat ofera o protectie suplimentara in cazul atacurilor cibernetice si chiar daca website-ul nu este unul pe care au loc tranzactii, cu siguranta sunt alte informatii care trebuie protejate precum datele de autentificare ale utilizatorilor.

Reputatie

Un website nesecurizat o sa fie considerat problematic si utilizatorii o sa evite sa il acceseze sau o sa renunte pe parcurs sa mai interactioneze cu el. Studiile in domeniu demonstreaza ca majoritatea utilizatorilor evita sa acceseze website-uri nesecurizate si cu siguranta acestea nu le ofera o experienta de utilizare placuta care sa ii fidelizeze.

Optimizare website

Desi nu are un rol crucial in procesul de optimizare SEO, certificatul SSL contribuie semnificativ la pozitia pe care website-ul o are. Motoarele de cautare prioritizeaza securitatea website-urilor in clasamentele lor, astfel ca un website “not secure” nu o sa se bucure de o pozitie favorabila, lucru care o sa descuraje utilizatorii.

 Cum functioneaza si cum obtinem un certificat SSL?

Un certificat SSL transforma adresa web a unui site din “HTTP” in “HTTPS”, mai exact se adauga un “S” de la “securizat”. In lipsa unui certificat SSL datele transmise catre o pagina web, precum parole sau informatiile personale, pot sa fie interceptate de hackeri mult mai usor.

Certificatul SSL cripteaza informatiile utilizatorului, astfel incat, chiar daca ar fi interceptate, nu pot sa fie citite. O alta forma de protectie este cea impotriva atacurilor prin care se incearca extragerea informatiilor prin redirectionarea lor catre website-uri false.

Este important de mentionat ca certificatul SSL nu se poate instala direct pe un domeniu. Instalarea se face doar pe un server web, fapt presupune in cele mai multe cazuri, un web hosting.

Obtinerea unui certificat SSL este, deci, legata de achizitia unui serviciu de gazduire. In functie de oferta furnizorului, este posibil ca certificatul SSL sa fie inclus in pachetul de gazduire sau, in functie de necesitati, sa fie achizitionat si instalat un SSL specific, care poate valida domeniu, toate subdomeniile aferente, compania etc.

Tipuri de certificate SSL

Certificat SSL de validare domeniu – GoGetSSL DV SSL: validarea pentru un domeniu, ideal pentru majoritatea website-urilor de prezentare.

Certificat SSL Wildcard – Wildcard SSL: acopera domeniul principal si toate subdomeniile sale, destinat pentru acele website-uri care isi extind activitatea pe mai multe subdomenii.

Certificat SSL de validare extinsa – BusinessTrust EV SSL: validare companie, utilizat pentru companii mari care gestioneaza date sensibile.

Prin urmare, certificatul SSL reprezinta un element important, care trebuie sa fie prezent pentru a asigura succesul unui website. Pentru mai multe informatii, nu ezita sa discuti cu echipa noastra de suport, gata oricand sa iti raspunda la intrebari.