Un panou de control este un soft livrat pentru pachetele de gazduire web, cu ajutorul caruia poti controla mai multe aspecte precum: creare adrese de email, creare baze de date, fisiere, subdomenii, statistici de consum, configuratii de securitate, grafice etc.

Exista foarte multe panouri de control pe piata pentru VPS-uri, toate pretinzand ca sunt cele mai bune. Acest articol va prezinta doua dintre cele mai bune si uzuale panouri de control, pe care le-am testat indeajuns de-a lungul experientei.

cPanel

In termeni cat mai simpli, cPanel este cel mai popular panou de control pentru servicile de web hosting. Este conceput special atat pentru utilizatorii fara experienta, cat si pentru cei avansati.

cPanel este disponibil doar pe Linux si are o interfata grafica intuitiva, pentru utilizatorii care stiu sa foloseasca comenzile pe Linux. exista doua motive principale pentru car cPanel este recomandat pentru serverele VPS:

1. Usurinta in utilizare

De-a lungul timpului, cPanel a lucrat incontinuu la interfata si experienta utilizatorului, facand acest soft extrem de intuitiv. Exista un tablou de bord ce afiseaza toate comenzile pe care le poti realiza.

2. cPanel a devenit o comunitate

Pentru ca este extrem de utilizat, cPanel a devenit un subiect foarte popular in randul utilizatorilor de web hosting. Exista o intreaga comunitate online care ofera gratuit informatii despre modul de gestiune, forumuri, vasta baza de date de intrebari frecvente si rezolvari la potentiale probleme. Atunci cand ai nevoie de ajutor, un raspuns pe un formul este cat de poate de pretios.

Singurul dezavantaj, daca poate fi numit astfel, este faptul ca cPanel nu este gratuit, ci are un cost destul de ridicat lunar. Totusi, in ciuda costului, avantajele pe care le ofera sunt mai presus pentru end-user, astfel ca majoritatea companiilor de hosting folosesc cPanel pentru serverele in poroductie si il recomanda pentru serverele VPS.

Plesk

Plesk este concurentul direct cPanel si poate fi utilizat atat pentru Linux cat si pentru Windows. Lansat in 2001, Plesk a devenit popular doar in ultimii ani.

Plesk are o interfata destul de intuitiva, usor de utilizat, arata si functioneaza ca WIndows XP si nu consuma foarte multa memorie si procesor.

Totusi, Plesk are anumite dezavantaje, precum: instalarea de noi programe nu este la fel de usoara, are nevoie de mult spatu de stocare daca doriti crearea de copii de rezerva si procesul de backup nu este la fel de usor ca la cPanel. Totusi, pentru Windows este cel mai bun panou de control.

cPanel vs Plesk

In general, cPanel se incarca mai repede decat Plesk, deoarece cPanel este un panou de control centrat pe optimizarea performantei. Concentrandu-se pe reducerea cantitatii de memorie necesara, dezvoltatorii cPanel au putut sa accelereze timpii de incarcare a paginii, precum si sa realizeze crearea mai rapida a contului si alte sarcini de gestionare a serverului.

Ambele panouri folosesc aceleasi caracteristici principale pentru gestionarea serverului si contului. Ambele pot fi utilizate pentru configurari DNS, pentru gestionarea conturilor de email, a rula conturi FTP si pentru gestiunea bazelor de date.

Atat panoul Plesk, cat si cPanel sunt foarte concentrate pe securitate. Desi caracteristicile sunt diferite, Plesk si cPanel vin ambele cu numeroase instrumente de securitate.

O diferenta majora dintre aceste panouri este ca cPanel este folosit doar pentru Linux, in timp ce Plesk este utilizat atat pentru Linux cat si pentru Windows.

Distributiile Linux care accepta cPanel sunt CentOS, CloudLinux si RedHat Enterprise. Pe de alta parte, panoul Plesk este disponibil pe 14 distributii Linux, inclusiv CentOS, Ubuntu si Debian, precum si pe serverele Windows.

In sfarsit, un panoul de control este esential pentru administrarea unui server VPS. El se afla in centrul multor comenzi si configuratii, incat alegerea gresita poate fi un real esec. Acesta este principalul motiv pentru care majoritatea utilizatorilor de VPS aleg cPanel, in ciuda costului, sau Plesk daca este vorba de un sistem de operare ce nu suporta cPanel.

Lasa un comentariu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *