Ce se intampla pe un website afecteaza, intr-o mare masura, experienta utilizatorului. Totusi, nu toti factorii care afecteaza experienta unui utilizator sunt pe un website. O multime de alte lucruri se intampla pe fundal, unde nimeni, cu exceptia administratorului de site, nu stie ce se intampla.

Mai exact, furnizorii de gazduire web si administratorii de site-uri stiu exact ce se intampla in spatele unui website. Dupa cum probabil stiti deja, fiecare site web are nevoie de gazduire pentru a avea loc pe internet. Gazduirea web mentine site-urile operationale si disponibile si ofera acestora adrese si nume unice.

Asadar, daca intentionezi sa creezi un site web pentru afacerea sau portofoliul tau, va trebui in prima etapa sa te concentreze pe alegerea furnizorului de gazduire web, a inregistrarii domeniului si pe constructia site-ului.

Este foarte important sa alegi un furnizor de gazduire web stabil, sigur, rapid. In caz contrar, vizitatorii site-ului vor abandona imediat cautarea.

Avand in vedere acest lucru, iata cateva motive pentru care gazduirea web de calitate este importanta pentru experienta utilizatorului:

Siguranta si securitate

Gazduirea web este responsabila de implementarea masurilor adecvate de securitate cibernetica pentru site-urile web. Acestia trebuie sa garanteze integritatea datelor si fisierelor. Dar, cum afecteaza concret un serviciu de gazduire web experienta utilizatorului?

Pur si simplu, cand vizitatorii cauta site-ul web se asteapta la incarcare rapida a paginilor accesibile non stop, la confidentialitate si securitate.

Cu cat un site petrece mai mult timp offline, cu atat pierderile pot fi mai mari. Acest lucru este valabil mai ales daca ai o afacere cu comert electronic. Imagineaza-ti un client care adauga produse in cos folosig site-ul web si pur si simplu pica site-ul. din acest motiv, furnizorul de web hosting trebuie sa asigure un uptime de minim 99.9%.

Viteza site-ului web

Valoarea reala a gazduirii web poate fi reliefata prin viteza de incarcare a paginilor. Desi inca nu se acorda o importanta sporita acestui factor pana cand nu incepe sa se genereze mult trafic.

Conform unor studii de specialitate efectuate la nivel international, o secunda intarziere pentru viteza de incarcare a unui site scade satisfactia clientilor cu 16%, vizualizarile pe pagina cu 11% si rata de conversie cu 7%.

Bineinteles, pe langa o gazduire web rapida, conteaza foarte mult si optimizarea site-ului, a imaginilor, a platformei pe care este construit site-ului si a plugin-urilor utilizate.

Uptime

Majoritatea oamenilor cred ca site-urile sunt functionale 24/7. Din pacate acest lucru nu sta chiar asa in realitate. Fiecare site are momente de offline pentru intretinere si update-uri, inclusiv din partea furnizorului de gazduire web. Daca insa funizorul nu poate garanta un uptime de 99.9%, poate ar fi o idee buna sa cauti altul. Acest procent este critic mai ales pentru magazinele online.

Asistenta

Poate parea greu de crezut, dar s-ar putea sa ai nevoie de asistenta tehnica cand te astepti mai putin. Orice merge prost legat de site are o influenta negativa asupra utilizatorului final. Si cand ai mai multa nevoie, este important ca cineva sa iti ofere asistenta necesara.

De exemplu, s-ar putea sa ai nevoie de mai multe resurse din cauza unui trafic mare, de o copie de backup in cazul unei erori umane, de configurarea unei adrese de email sau orice alte solicitari de natura tehnica sau comerciala.

Backup

In cazuri extreme, s-ar putea sa ai nevoie de o repunere a site-ului dintr-o data anteriora. In cazul in care furnizorul de gazduire web iti ofera facilitatea de a recupera datele din backup, restaurarea este extrem de rapida, deci un timp mai scurt de nefunctionare a site-ului.

In sfarsit, gazduirea web de calitate este o parte vitala pentru securitatea site-ului si experienta utilizatorului. De aceea, trebuie sa analizezi care este cel mai bun furnizor, care indeplineste toate criteriile de calitate, siguranta si securitate si care ofera toate instrumentele necesare pentru o buna desfasurare a activitatii online.