Fiecare proiect digital este construit pe un element esential: numele de domeniu. Inregistrarea unui nume de domeniu este cel mai important pas atunci cand iei decizia de lansare a unui proiect online.

Ce este un domeniu web

La fel ca o adresa fizica in lumea offline, un nume de domeniu este adresa pe care utilizatorii o introduc in browser  atunci cand vor sa te gaseasca pe internet. Pe scurt, este un sir alfanumeric care conecteaza site-ul la un server, printr-un proces numit DNS. â

De ce am nevoie de un domeniu web

Un nume de domeniu este absolut indispensabil daca iti doresti un website sau o adresa de email. Numele de domeniu arata de forma „datahost.ro„.

Ce este o exensie de domeniu

Extensia de domeniu este terminatia acestuia, TLD – arata de forma .com, .ro, .info, .biz, .net etc. Fiecare extensie are un cos diferit de inregistrare si reinnoire.

Ce extensie de domeniu ar trebui sa aleg

Exista o gama variata de TLD-uri pe piata, astfel ca decizia poate fi mai grea. Depinde de publicul tinta careia te adresezi. O extensie clasica este .ro pentru Romania, .com pentru international, .eu pentru Europa.

Ce este un registrar de domeniu

Registrarul domeniului este furnizorul de unde inregistrezi domeniul si caruia achitati factura. Mai departe, acesta are un contract de inregistrare domenii cu registrul, care este organizatia ce gestioneaza baza de date a unuia sau mai multe TLD-uri. Pentru domeniile .ro, registrul este ROTLD.

Cum sa alegi numele de domeniu potrivit proiectului tau

Alegerea numelui de domeniu este extem de importanta. iti doresti un nume atractiv, care sa se potriveasca cu mediul de afaceri din care faci parte, sa fie simplu si intuitiv, care sa devina un brand. Alege o denumire cu un impact puternic, sonor si captivanta.

Caracteristicile unui nume de domeniu de succes

Pentru a profita la maxim de un nume de domeniu, trebuie sa fie scurt, unic, memorabil, intuititv si atractiv. Trebuie sa fie usor de retinut, memorat, tastat si pronuntat, pentru a ramane in mintea utilizatorilor. Asadar, evita cuvintele complicate si cratimele.

Dimensiunea ideala a unui nume de domeniu

Un domeniu poate avea intre 1 si 63 de caractere, suficiente pentru a da frau liber creativitatii. Intotdeauna insa, un nume de domeniu scurt este o investitie ideala. Sfatul nostru este sa nu depastesti 15 caractere – inregistreaza-l simplu si intuitiv!

Cat costa inregistrarea unui domeniu

Nu exista un pret fix pentru domenii. Costul depinde in functie de TLD si de registrar. Fiecare registrar poate practica costuri diferite la inregistrare/prelungire. Un domeniu poate fi transferat oricand de la un registrar la altul.

Costurile practicate de datahost pentru inregistrarea de domenii pot fi vizualizate in pagina Domenii web.

Acum ca stii mai multe informatii despre inregistrarea unui nume de domeniu web, tot ce ramane este sa gasesti denumirea potrivita pentru proiectul tau online! Inregistreaza domenul dorit si asociaza-l unui cont de gazduire web pentru a crea un website si o adresa de email profesionala!