Stii ce este un blog, citesti frecvent bloguri de interes si iti doresti sa ai propriul blog unde sa poestezi despre experienta personala sau despre hobby-ul tau. Totusi, nu stii ce ai nevoie, nu stii de unde sa incepi. Iata pasii necesari pentru start-up-ul unui blog online.

Pasul 1: Cum se va numi blogul?

Inainte de a avea idei despre ceea ce vei scrie pe viitorul blog, trebuie sa ii alegi un nume. Dupa acel nume vei putea fi gasit in mediul online. Numele inseamna ca trebuie sa inregistrezi domeniul.

De obicei, fie folosesti numele tau, fie cauti un nume unic, personalizat, care sa reliefeze domeniul de activitate despre care vei scrie. Asadar, alege un nume potrivit, un nume usor de memorat si inregistreaza-l imediat ce ti se pare combinatia perfecta.

Pasul 2: Alegerea pachetului de hosting

Dupa ce ai decis cum se va numi blogul, ai nevoie de un spatiu de stocare pentru fisiere. Exista numeroase oferte si furnizori care ofera servicii de gazduire web, insa sunt cateva criterii de luat in calcul: suportul tehnic oferit, serviciile suplimentare precum backup, tipul spatiului de stocare, resursele aferente, viteza, locatia, costul. Sau, o varianta foarte buna este alegerea unui plan de gazduire personalizat platformei pe care o vei folosi, cum este cazul WordPress.

Pasul 3: Alegerea platformei web

Acesta este pasul la care majoritatea se gandesc prima data, desi doar impreuna cu celelalte doua pot contribui si lucra eficient, pentru a avea o baza. Pentru bloggeri la inceput de drum, este recomandat sa se aleaga o platforma usor de gestionat, de customizat, de intretinut si actualizat, cum este cazul WordPress. 

Pasul 4: Personalizarea site-ului

Acum este timpul sa iti pui in evidenta creativitatea. Construieste-ti site-ul in stilul propriu, deoarece nu exista limite in ceea ce priveste customizarea unui blog, existand mii de plugin-uri si teme inclusiv gratuite. Website-ul trebuie totusi sa fie organizat, aerisit, bine structurat si usor de navigat.

Pasul 5: Creare continut si promovare

De acum, poti incepe sa scrii si sa publici continutul pe blog cat si distribuit pe diverse alte canale, cum sunt platformele de socializare, pentru a atrage cat mai multi vizitatori. Ca sfat, este recomandat sa pastrezi un anumit subiect si sa continui despre acela.

Ca exemplu, daca intentionezi sa scrii despre tehnologie si pasiunile tale asupra acesteia, recomandat este sa continui cu acest lucru, pentru ca vizitatorii asta asteapta sa reciteasca. Daca vei publica intr-o alta zi pe acelasi blog un articol despre clatite, notorietate si increderea s-ar putea sa scada semnificativ in viziunea cititorilor.

De asemenea, recomandat este sa instalezi si un certificat SSL pe blogul tau, astfel incat conexiunea sa fie criptata, cititorii sa vada ca acceseaza un website de incredere, securizat.

De acum, tot ce ai de facut este sa cauti toate mijloacele de promovare online si sa creezi continut original si captivant pentru a starni interesul permanent al cititorilor.