Atunci cand incepi un website, unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le faci este sa inregistrezi un nume de domeniu. Un registrar de domenii este o companie prin intermediul caruia se pot inregistra domenii.

Exista mai multi registrari de domenii diferiti pe piata, astfel ca este important sa alegi registrarul potrivit, care sa corespunda nevoii tale, dincolo de pret. Cele mai cunoscute extensii de domenii sunt .ro, .eu, .com, .info, .biz, .net si aceste domenii pot fi inregistrate prin diferiti registrar.

Registrarii ofera acces la baza de date WHOIS pentru fiecare nume de domeniu pe care il inregistreaza, inclusiv acces la numele proprietarului si alte detalii de contact. Registrarii sunt responsabili, de asemenea, pentru mentinerea datelor exacte ale detinatorului (proprietarului) fiecarui domeniu, precum si de furnizarea unor servicii terte pentru folosirea domeniului, cum ar fi solutiile de gazduire web si gazduire email.

Atunci cand inregistrezi un domeniu, il inchiriezi de la un registrator pe o perioada specificata, de minim 1 an, maxim 10 ani in avans, Domeniile web pot fi reinnoire anual si, atata timp cat il reinnoiesti inante de expirare, acesta va putea fi al tau. Daca nu mai reinnoiesti domeniul in termenul scadent, acesta poate fi cumparat de altcineva, dupa perioada de gratie.

Cum gasesti numele de domeniu dorit si cum inregistrezi un domeniu?

In primul rand, trebuie sa te gandesti la denumirea dorita. Poti folosi instrumentul de cautare Whois. Poti genera diverse denumiri, pana vei gasi una disponibila, cu extensia dorita.

Dupa ce ai gasit denumirea perfecta, o adaugi in cos, selectezi perioada dorita de inregistrare si finalizezi comanda. Dupa achitarea facturii generate, domeniul se inregistreaza automat, putand fi folosit pentru site-ul web, pentru adrese de email sau pentru orice alt scop a fost propus.

Ce sa verifici la un registrar de domenii de incredere?

Iata cativa factori pe care sa ii ai in vedere atunci cand inregitrezi un domeniu prin anumiti registrar:

Fiabilitate: activare instanta dupa plata, posibilitatea de gestionare nameservere, activare zona DNS prin intermediul unei optiuni suplimentare, notificare de reinnoire, posibilitate de transfer la alt registrar.

Serviciu clienti: la un moment dat, posibil sa ai nevoie de asistenta. Asigura-te ca registrarul este disponibil oricand ai nevoi.

Reputatia furnizorului: alege un registrar cu o buna reputatie in mediul online, care are recenzii bune si inspira incredere. O cautare rapida pe Google poate spune multe despre reputatia registrarilor si a furnizorilor de servicii de web hosting.

Pretul: costurile de inregistrare domenii .ro sau internationale pot varia foarte mult. Unii pot oferi reduceri la pachet cu alte servicii sau caracteristici suplimentare. Asigura-te ca alegi pretul corect inainte de a lua o decizie.

DataHost este unul din registrarii de incredere, ce ofera costuri competitive la inregistrarea domeniilor web si domeniu .ro gratuit la pachetele de gazduire web.