Daca cauti un nume de domeniu pentru viitorul magazin online, blog sau site de prezentare, trebuie sa stii cateva lucruri importante inainte sa faci alegerea potrivita.

In primul rand, trebuie sa cauti un nume de domeniu usor de memorat de catre utilizatori, care nu are greseli de ortografie, numere sau cratime introduse doar pentru a fi disponibil de inregistrat. In al doilea rand, cauta un nume de domeniu care reflecta marca, indiferent daca aceasta inseamna inclusiv numele personal, sloganul sau cuvinte cheie asociate cu nisa vizata.

Nu in ultimul rand, trebuie sa ai in vedere TLD-ul domeniului, extensia de dupa . (punct). Extensia de domeniu este folosita adesea pentru a desemna categoria codului de tara. De exemplu, in domeniul datahost.ro, .ro reprezinta extensia de domeniu.

Alegerea unei extensii de domeniu recunoscute ar putea ajuta la crearea brandului online. Iata ceva dintre cele mai comune si vechi extensii de domenii:

.RO

.COM

.EU

.INFO

.NET

.BIZ

.ORG

.RO – este cel mai popular TLD in Romania, pentru ca este reprezentat de codul tarii. Astfel, daca te adresezi unui public exclusiv din Romania, cea mai buna alegere este un domeniu .ro. ROTLD este Autoritatea Nationala de Inregistrare Domenii .Ro insa sunt diversi parteneri ROTLD pe piata pentru inregistrarea domeniilor .ro cum este cazul datahost. Adesea este mai avantajos de inregistrat un domeniu .ro prin intermediul unui partener ROTLD, pentru ca ofera costuri mai mici de inregistrare, uneori chiar inregistrare gratuita cu un pachet de gazduire. In plus, poate fi gestionat din acelasi cont client unde se afla si gazduirea web.

.COM – este cel mai popular TLD la nivel international. A fost desemnat initial pentru a deservi companiilor in scop lucrativ, insa acum a devenit pilonul principal al inregistrarii domeniilor web. Daca insa iei decizia de achizitie a unui domeniu .com, pentru ca vrei sa te adresezi unui public international, va trebui sa verifici inainte disponibilitatea numelui, pentru ca sunt putin sanse sa fie liber.  Insa aceasta extensie este foarte comuna si ajuta la crearea unui brand de succes, pentru ca oamenii o cunosc pretutindeni.

.EU – este extensia oficiala a Uniunii Europene, deci castiga cu usurinta increderea utilizatorilor. Buna reputati este un factor de succes, astfel ca extensia .eu este usor recognoscibila si ofera credibilitate in toate Uniunea Europeana.

.INFO – extensia a aparut in urma unei mediatizari la inceputul anilor 2000 si are scopul de a oferi informatii relevante din diverse domenii de activitate. Daca alegi sa inregistrezi un domeniu .info, spui oamenilor ca ai de oferi informatii despre o idee, un concept, un loc sau un produs. Un domeniu .info poate fi folosit pentru un site autonom sau poate veni in completarea unui site existent. De exemplu, unele companii internationale folosesc domeniul .com pentru a vinde produse si domeniul .info pentru a publica informatii relevante despre produsele comercializate.

.NET – la fel ca si extensia .net sau .info, .net este disponibila pentru oricine. Ceea ce a fost initial destinata furnizorilor de servicii de internet sau retelelor, a devenit o alternativa excelenta la extensia .com. Astfel, .net ar putea si un domeniu placut pentru acele companii sau pasionati de tehnologie sau aplicatii web. In plus, pentru ca .net are o cerere mai mica decat .com, ai sanse mai mari sa gasesti numele de domeniu disponibil.

.BIZ – stabilirea afacerii online cu o extensie .biz este un pas excelent catre atingerea intregului potential online al afacerii. Indiferent daca esti deja online sau abia acum incepi, .biz este usor, flexibil, memorabil, ceea ce ajuta sa iti pastrezi brandul consecvent. Este utilizat in peste 200 de tari si este ideal pentru interprinderile care doresc sa profite de oportunitati mari de business.

.ORG – este, de asemenea, deschisa oricarei persoane sau entitati chiar daca initial a fost conceputa pentru a reprezenta organizatii non-profit. Este o ptiune populara pentru multe organizatii guvernamentale, organizatii non-profit sau comunitati online.

Aceste extensii de domenii sunt ideale pentru a incepe prezenta online, dar nu sunt singurele posibilitati. Pe piata exista peste 1500 de extensii disponibile, mai ales din categoria noilor TLD-uri, insa sunt mai putin cunoscute si apreciate de utilizatori. Acest lucru nu inseamna ca nu poti crea un brand cu orice denumire, important este sa gasesti numele de domeniu potrivit nevoilor tale. Verifica si inregistreaza prin datahost.ro domeniul dorit!