Ai fost vreodata in situatia in care ai renuntat sa accesezi un website din cauza ca se incarca prea greu? Incarcarea greoaie a paginilor unui website este o problema majora pentru multi proprietari de site-uri.

Insa nu trebuie sa te ingrijorezi in cazul in care este unul din acei proprietari de site care se confrunta cu o astfel de problema, deoarece exista solutii diverse de imbunatatire a vitezei de incarcare. Una dintre cele mai eficiente solutii este cache-ul si mai jos veti afla ce este si ce intrebuintare are.

Ce este memoria cache

In termeni foarte simpli, cache-ul web stocheaza date pe un server pentru o reutilizare viitoare.

Practic, atunci cand deschizi un site, cache-ul colecteaza toate datele site-ului, il transforma intr-un fisier HTML si il deschide in browser. Data viitoare cand vei accesa acelasi site cache-ul va incarca o copie. Acest lucru ajuta serverul sa functioneze mai repede si sa nu fie suprasolicitat. Bineinteles, daca site-ul are update-uri de continut, procesul se va relua.

Sunt insa doua aspecte importante de retinut: in primul rand, nu orice website foloseste memoria cache. In al doilea rand, cache-ul poate expira sau poate fi eliminat manual. Cache-ul exista la nivel de browser si se poate elimina din setari.

De ce este important cache-ul?

Memorarea in cache a unui site joaca un rol semnificativ pentru viteza de incarcare. Acest lucru are ca rezultat o performanta mai buna a site-ului web, deoarece vizitatorii nu vor trebui sa astepte atat de mult pana cand site-ul se va incarca.

Tipuri de cache

Exista doua tipuri de web cache: stocare in cache la nivel de server si la nivel de browser.

Memorarea in cache la nivelul browserului are loc atunci cand accesati acelasi website de cel putin doua ori. La inceput, site-ul web aduna date pentru a incarca o pagina. Dupa descarcare, browserul web devine stocare temporara pentru a-l pastra.

Memorarea in cache a serverului are un concept similar cu cache-ul de browser. Diferenta este ca serverul devine stocarea temporara. Insa memoria cache a serverului este diferita, deoarece poate stoca mai multe date.

Exista diverse instrumente pentru cache la nivel de platforma, la nivel de server. Sa luam drept exemplu platforma WordPress: exista diverse plugin-uri excelente pentru a gestiona cache-ul precum W3 Total Cache, WP Super Cache sau Autoptimize.

In plus, pe gazduirea WordPress, datahost ofera solutia de Litespeed cu LScache pentru un boost de viteza si performanta.