Daca te gandesti la prezenta online sau urmeaza sa creezi un website pentru afacerea ta, cel mai probabil stii sau vei afla in perioada imediat urmatoare ca exista mai multe tipuri de web hosting.

Uneori, deoarece sunt oferte atat de variate, s-ar putea sa nu stii ce sa alegi, sa nu stii ce ti se potriveste. In acest scurt ghid vom analiza ce este un server dedicat si cum poti stabili daca acesta este optiunea potrivita afacerii tale online.

Ce este un server dedicat?

Un server dedicat este un server de gazduire fizic, utilizat exclusiv de o organizatie sau o persoana fizica. Un server dedicat este furnizat, de regula, de o companie de web hosting.

Serverele dedicate insa sunt cele mai scumpe solutii de gazduire web, astfel incat tind sa fie utiliate de proiecte complexe, de mare anvergura, care au nevoie de solutii si resurse dedicate.

La ce se foloseste un server dedicat?

Serverele dedicate sunt utilizate in general pentru gazduire website-urilor mari, gazduirea unor aplicatii mari, stocare de date sau multe altele.

Astfel, site-urile unor afaceri de mici dimensiuni nu au nevoie de un server dedicat, insa interprinderile care care arata o crestere semnificativa si spontana, migrarea spre un server dedicat poate fi o decizie inteleapta. In orice caz, aceste aspecte vor putea fi discutate cu furnizorul de gazduire, pentru alegerea solutiei potrivite, raportat la resursele necesare.

Ce este un server „ne-dedicat”?

Acest tip de web hosting este oricare alta solutie de gazduire web cum ar fi solutia de shared hosting sau VPS – server virtual. Un server fizic care nu este dedicat, gazduieste mai multi clienti.

Solutia de gazduire shared este cea mai la indemana si accesibila, in timp ce un server VPS este o solutie intermediara intre shared si server dedicat.

Serverele dedicate sunt cele mai bune solutii de web hosting?

Intra-devar, serverele dedicate sunt printre cele mai puternice solutii de web hosting, insa totul se rezuma la ceea ce ai nevoie si la ceea ce doresti sa obtii.

De exemplu, daca ai un website de comert electronic de mari dimensiuni, cel mai probabil un server dedicat este cea mai buna solutie de hosting pentru tine, cu sau fara administrare din partea furnizorului.

In caz contrar, pentru site-uri sau proiecte de mici si medii dimensiuni, o solutie shared sau un server VPS poate fi alegerea ideala. Furnizorul de web hosting iti poate oferi asistenta necesara in alegerea solutie potrivite, in functie de nevoile initiale.

In oricare din situatii, exista scalabilitate, astfel incat trecerea pe o solutie pe alta este asigurata de datahost, fara downtime.