Chiar daca nu ai deloc cunostinte in mediul online, s-ar putea sa fi observat faptul ca fiecare adresa web are o alta denumire si este formata din doua componente. Prima este numele domeniului, care reprezinta denumirea marcii si a afacerii, a doua este extensia de domeniu care, in esenta, spune ce fel de site este.

Extensiile de domeniu joaca un rol vital in a decide credibilitatea site-ului si a ajuta publicul sa inteleaga care este intentia exacta a site-ului web. Aceste extensii de domenii, in special TLD-urile, ajuta la clasificarea tipului de afacere si locatia din care fac parte. Dintre toate extensiile, cele mai populare la nivel international sunt .COM, .NET, .BIZ, .ORG urmate de .EU si .RO ca TLD-uri locale.

Fiecare domeniu cu extensia aferenta este unic. Pentru a face cea mai buna alegere, trebuie sa intelegem care este diferenta dintre ele.

Cum se face diferenta intre .COM, .NET, . BIZ, .ORG, .RO?

In 1985, aceste TLD-uri au fost create cu scopul de a satisface anumite tipuri de site-uri web cu rol specific sau anumite organizatii.

Ce inseamna .COM

Extensia .COM a fost initial folosita pentru a gazdui site-uri comerciale.

Orice tip de website care ar dori sa monetizeze, ar alege .COM. Totusi, este o alegere destul de generica, folosita in mod special pentru expunerea internationala. In caz contrar, utilizatorii din Romania prefera extensia .RO, locala.

In plus, pentru ca extensia .COM este foarte solicitata, exista sanse ca numele dorit sa nu fie disponibil. Exista diverse alte oportunitati de a iesi in evidenta si de a avea o adresa web unica, potrivita categoriei si domeniului din care faci parte.

Ce inseamna .NET

Extensia de domeniu .NET a fost initial menita sa fie utilizata pentru diferite portaluri web, pentru evenimente interne specifice.

In mod ideal, optati pentru un domeniu .NET Daca aveti o afacere care ofera service precum produse pe internet, gazduire web, baze de date sau chiar diverse instrumente specifice.

Ori de cate ori doriti sa folositi un domeniu .NET, asigurati-va ca nu exista acelasi nume de domeniu cu extensia .COM sau alt TLD. Din obisnuinta, oamenii au tendinta de a tasta TLD-ul cel mai uzual.

Ce inseamna .ORG

Extensia de domeniu .ORG este prescurtarea pentru organizatii si a fost folosita in mod principal pentru organizatii non-profit. Orice institute care nu avea nicio oferta comerciala, alege un .ORG, pentru a reliefa ca este o organizatie non profit.

De-a lungul timpului. .ORG a fost exclus pentru organizatii non-profit, aceasta restrictive fiind eliminate in 2019, astfel ca acum oricine poate inregistra un domeniu .ORG.

Ce inseamna .BIZ

Domeniul .BIZ a aparut ca  alternativa fantastica si mai accesibila atunci cand extensia .COM nu era disponibila. Astazi, multe startup-uri prefera sa il cumpere, pentru simplul motiv ca este mai accesibil ca disponibilitate.

.BIZ este potrivit pentru orice are o afacere in mediul online, vine de la prescurtarea cuvantului business din engleza.

Ce inseamna .RO

Asa cum sugereaza si numele, .RO este extensia geografica a Romaniei. Oricine isi doreste sa lanseze un site web pentru un public adresa din Romania, va inregistra un domeniu .ro, daca acesta este disponibil.

In sfarsit, consideram ca orice TLD ati alege, acesta trebuie sa se potriveasca audientei si categoriei din care faceti parte. In cele din urma, oamenii isi amintesc site-ul si il recomanda doar atunci cand au o buna experienta cu acesta.

Asadar, trebuie sa ai un nume de domeniu fantastic! Prin intermediul datahost poti inregistra orice domeniu iti doresti. In plus, la plata in avans a pachetelor de gazduire web, poti inregistra un domeniu .RO gratuit in primul an!

Lasa un comentariu


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *