Ce este Google Analytics 4?
Google Analytics 4 (GA4) este ultima versiune a instrumentului de analiza Google Analytics oferit gratuit de corporatia Google LLC. Lansat in octombrie 2021, GA4 aduce o serie de schimbari si imbunatatiri fata de versiunile sale precedente si a inlocuit Universal Analytics (UA) de la data de 1 iulie a acestui an.
Pe cand UA a fost implementat pe o structura bazata pe sesiuni, GA4 prezinta o abordare noua, folosind o structura diferita si metode inovative de selectare si colectare a datelor. Astfel ca, spre deosebire de UA care se concentra pe sesiuni, GA4 se dezvolta pe baza utilizatorilor si a evenimentelor. In acest cadru utilizatorii nu mai sunt grupati in functie de timp, ci pe evenimente.
Prin noile sale caracteristici GA4 ajuta la obtinerea unor informatii pertinente legate de comportamentul utilizatorului, imbunatatind stategiile de marketing.
GA4 VS UA
Chiar daca Google Analytics 4 a inlocuit treptat Universal Analytics, nu inseamna ca acesta este de domeniul trecutului. Daca ai un profil de UA nu esti nevoit sa renunti la el, din contra datele stocate de acesta ajuta la optimizarea GA4.
In schimb, daca acum incepi sa folosesti aceste instrumente, este recomandat sa incepi cu ultima versiune lansata.
Avand in vedere ca GA4 este ultima versiune disponibila, o sa prezentam o serie de avantaje pe care le ofera in detrimentul altor versiuni:
- Colectare flexibila de date: se folosesc instrumente avansate de inteligenta artificiala.
- Urmarire imbunatatita a evenimentelor: se pune accent pe acest aspect, consecinta fiind strategii de marketing mai bine directionate spre un grup tinta.
- Management imbunatatit al identitatii: pentru o identificare mai buna a utilizatorului este introdus Google Signals care foloseste graficul identitatii Google respectand confidentialitatea utilizatoriilor.
- Control mai mare: marketerii au mai mult control asupra datelor lor.
- Perspective predictive: GA4 oferă valori predictive cum ar fi probabilitatea de cumparare, probabilitatea de pierdere și venitul estimat. Aceste valori permit adaptarea strategiilor de marketing la obiceiurile de consum ale utilizatorului.
Cum functioneaza?
Informatiile procesate de GA4 sunt clasificate pe 4 piloni:
- Rapoarte: ofera informatii despre obiceiurile consumatorilor.
- Explorare: permite vizualizarea informatiilor prin metode mai avansate.
- Publicitate: culege informații valoroase despre navigarea și conversiile utilizatorilor.
- Configurare: un loc pentru gestionarea evenimentelor personalizate.
Cum si de ce sa folosesti GA4
Pentru a configura GA4, utilizatorii pot urma un proces simplu accesand secțiunea Administrare a Google Analytics.
Se recomanda etichetarea duala, in cazul in care GA4 este utilizat impreuna cu conturile UA existente.
GA4 reprezinta in momentul de fata cel mai bun instrument pentru obtinerea unei performante ridicate pentru afacerea dvs. si imbunatatirea strategiilor de marketing, astfel ca este recomandat sa nu intarziati sa va familiarizati cu aceasta versiune de Google Analytics si sa o implementati.