Securitatea in mediul online este o provocare in fiecare zi. Companiile isi doresc sa aiba toate masurile necesare de precautie, pentru a-si proteja site-urile impotriva atacurilor cibernetice sau a oricaror infractiuni informatice.
In zilele noastre, instalarea unui certificat SSL este un must-have, deoarece infractiunile cibernetice cresc cu fiecare minut. Astfel, securitatea online a devenit tot mai importanta atat pentru proprietarii de site-uri, cat si pentru vizitatori. Ce inseamna un Certificat SSL si la ce ajuta, poate fi gasit aici.
Instalarea unui Certificat SSL este una din masurile de securitate luate pentru un site web, pentru a-l proteja de amenintarile online. Totusi, alegerea certificatului SSL potrivit poate parea dificila deoarece exista mai multe tipuri de SSL-uri. Iata, asadar, care sunt diferentele dintre acestea si cum il alegem pe cel potrivit.
Certificatele SSL disponibile pe piata pot fi impartite in functie de nivelul de validare, garantie, asistenta tehnica si suport pentru domenii.
Factori ce trebuie luati in considerare la alegerea unui certificat SSL:
Nivelul de validare – In general, toate certificatele SSL furnizeaza servicii de criptare a datelor si servicii de securitate a sesiunii site-urilor web. Cu toate acestea, principala diferenta este nivelul de validare a certificatului SSL. Depinde complet de un nivel de validare, cat de multe informatii despre o companie vor fi afisate in browsere sau catre utilizatorii web. Exista, in principal, trei niveluri de validare:
– Certificat SSL ce valideaza domeniul (DV) – in general, este utilizat pentru a cripta site-uri simple de prezentare, bloguri, domenii unice. Este cea mai simpla forma de validare .
– Validarea subdomeniilor (Wildcard SSL) – securizeaza toate domeniile unui subdomeniu, cum ar fi, de exemplu, clienti.domeniu.ro.
– Validarea companiei (EV SSL) – acest tip de SSL implica cel mai riguros proces de activare, fiind perfect pentru institutiile bancare, magazinele online sau orice alte website-uri care doresc sa afiseze in browser numele companiei. Cumparatorii vad numele firmei in bara verde, astfel incat increderea ca au accesat un site sigur este garantata.
Mai sunt si alte tipuri de SSL-uri disponibile pe piata, precum validarea unei organizatii sau validarea mai multor domenii cu un singur SSL.
Garantia oferita – un alt factor de selectie este garantia oferita de autoritatea de certificare. Un certificat SSL poate acoperi intre 1.000 – 1.000.000 USD in garantie.
Suport tehnic – este important ca furnizorul de certificat SSL sa te ajute in emiterea si instalarea acestuia. Pentru o gestiune mai rapida, este recomandat ca SSL-ul sa fie achizitionat de la acelasi furnizor de gazduire web.
Pret – unii proprietari de site-uri cred ca trebuie sa investeasca sume mari pentru activarea unui certificat SSL. In realitate insa, costurile nu sunt foarte mari, sunt relativ accesibile pentru orice categorie si se platesc anual. Acestea trebuie reinnoite in fiecare an. Costurile incep de la 9.49 euro/an pana la peste 100 de euro/an, in functie de SSL-ul necesar.
In sfarsit, mai sunt si acele tipuri de certificate SSL gratuite, numite Let’s Encrypt, insa acestea nu ofera nicio garantie, validare sau suport, motiv pentru este recomandata activarea unui certificat SSL platit.
Securitatea web joaca intotdeauna un rol imperativ, in timp ce dezvolta credibilitatea afacerilor in ochii utilizatorului. Asadar, selectarea securitatii potrivite este o necesitate, deoarece protejeaza site-ul de amenintarile externe.