Asa cum ai nevoie de o casa pentru a locui, si site-ul are nevoie de un spatiu pe un server pentru a „trai”. Acest serviciu se numeste gazduire web. Fara o gazduire web, site-ul nu este functional.

Alegerea solutiei de gazduire web poate fi dificila deoarece exista mai multe optiuni disponibile, cum ar fi gazduirea shared, gazduire VPS sau server dedicat.

Daca ai o afacere stabila in mediul online, cu un trafic destul de ridicat, trebuie sa te orientezi spre un servere VPS sau dedicat. Inainte insa, trebuie sa intelegi diferentele dintre ele. Acestea variaza in functie de nivelul de performanta, scalabilitate si costuri.

Server VPS vs. Server Dedicat

Serverul VPS – este o solutie de gazduire web unde, pe un server fizic se pot crea mai multe servere virtuale, cu acces independent, izolate unul fata de celalalt, cu resurse independente. Fiecare VPS ruleaza pe propriul sistem de operare independent.

Avantaje:

  • performanta ridicata
  • costuri accesibile

Dezavantaje:

  • caracteristici si resurse limitate
  • acces restrictionat

Serverul dedicat – este un server fizic inchiriat, unde dispui de toate resursele hardware si accesul integral la acesta, fara sa imparti resursele cu alti utilizatori.

Avantaje:

  • performanta ridicata si resurse generoase
  • control complet si acecs direct

Dezavantaje:

  • sunt necesare cunostinte de administrare
  • costuri mai ridicate

Care solutie este potrivita business-ului tau online?

Performanta unui server este direct influentata de resursele de memorie, procesor si spatiu de care dispune. Daca insa ambele au aceleasi resurse alocate, serverul dedicat va avea o peformanta mai buna. De ce?

In timp ce serverul VPS se afla intr-un mediu virtual, serverul dedicat este intr-un mediu independent, astfel ca nu este deloc influentat de alte sisteme. Iar acest lucru este foarte important pentru ca, cu cat o pagina web se incarca mai rapid, cu atat un vizitator ramane mai mult pe site.

Pentru un site cu trafic crescut sau spike-uri de vizite, ai nevoie de scalablitate pentru a face fata nevoii crescande de resurse. Din acest punct de vedere, un VPS este mai scalabil pentru ca i se pot aloca mai rapid resurse superioare, fata de un server dedicat fizic ce trebuie instalat fizic in datacenter si configurat. Un VPS este gestionat virtual, si adesea de administrare se poate ocupa furnizorul de gazduire web.

Pe partea de configurare, atat serverele VPS cat si cele dedicate, pot fi configurare de furnizorul de servicii dupa specificatiile cerute, cu sau fara administrare din partea lui. Oricare solutie poate avea licente si addon-uri suplimentare precum panou cPanel pentru distributiile Linux, un anumit sistem de operare, serviciu de backup, Litespeed pentru sporirea vitezei de incarcare si alte optiuni necesare.

Un server dedicat se poate virtualiza, astfel incat poti crea pe el servere VPS. La cerere, furnizorul de gazduire web iti poate configura astfel serverul dedicat.

In ceea ce priveste costul, un server VPS are costuri mai mici decat un server dedicat insa acesta este direct influentat de resursele de care dispune. Un server VPS poate incepe de la 5 euro/luna, insa un server dedicat poate incepe de la 100 euro/luna. Astfel, inainte de a alege solutia potrivita, trebuie sa ai in vedere bugetul de care dispui pentru gazduirea web.

Pentru inceput, majoritatea antreprenorilor de afaceri online vor gasi mai potrivita varianta de VPS pentru a incepe, datorita costurilor mai reduse, a implementarii rapide, a performantei oferite si a serviciului de asistenta oferit din partea furnizorului de gazduire si a scalabilitatii in cazul de crestere a nevoii de resurse.

In concluzie, daca ai un website sau o afacere la inceput de drum si solutia de gazduire shared este prea mica si ai nevoie de flexibilitate, performanta sporita si scalabilitate, alege initial un server VPS. Daca insa ai deja o afacere online ce are un trafic sporit si site-ul cere resurse superioare si cea mai inalta performanta, solicita o oferta pentru un server dedicat, cu resursele si specificatiile dorite.