Sunt foarte multi factori care influenteaza pozitia in clasamentul Google. Te-ai gandit vreodata la gazduirea web si la PageSpeed? Aceste elemente sunt foarte importante pentru SEO.

Cine gazduieste site-ul si care este viteza serverelor? Alegerea furnizorului de hosting poate avea un anumit efect, pozitiv sau negativ, asupra vitezei de incarcare si performantei site-ului.

Din perspectiva SEO, gazduirea web este inca adesea vazut ca un factor indirect de clasare. Gazduirea poate afecta insa disponibilitatea timpului de incarcare a site-ului, cee ace influenteaza modul in care arata in SERP si, prin urmare, afecteaza optimizarea motoarelor de cautare.

PageSpeed ca factor SEO semnificativ

Este extrem de important ca toate site-urile web sa poate fi accesate  rapid si fara prea mari batai de cap. Nu conteaza ca este un blog, un magazine online sau un site de prezentare, viteza este un factor decisive pentru utilizatori, dar si pentru Google.

Cu cat motoarele de cautare devin mai rapide, cu atat utilizatorii au mai putina toleranta fata de paginile care se incarca lent. Timpul de incarcare lent poate fi deosebit de costisitor, mai ales pentru magazinele online. Daca clientul trebuie sa astepte, acesta nu doar ca poate devine nerabdator, dar isi va abandona cosul de cumparaturi, si poate sa treaca la site-ul concurentei pentru a finaliza comanda,.

Exista o corelatie directa intre timpul de incarcare a unui site web si rata la care clientii cumpara produse. Rata de conversie scade pe masura ce timpul de incarcare a unui website creste. In acelasi timp, paginile lente incetinesc crawlerele motoarelor de cautare si de obicei sunt penalizate pentru acest lucru, ceea ce afecteaza clasamentul lor.

Pentru a va asigura ca utilizatorii nu sunt frustrati de timpul de asteptare, viteza paginilor web trebuie sa fie intre 1-4 secunde.

Pentru a avea cele mai bune performante pentru gazduire web si SEO, trebuie sa alegi un furnizor de incredere si un pachet care sa sustina nevoia de resurse de spatiu, memorie si procesor de care are nevoie website-ului. Este absolut normal daca nu poti estima anticipat nevoia de resurse, insa este exrem de important ca furnizorul sa scalabilitatea de a face upgrade in orice moment.

Dimensiunea medie a site-ului este formata din platforma si datele acestuia, imagini, video, emailuri, toate care pot creste de la o luna la alta.

Indiferent de cerintele specifice, un serviciu de gazduire SEO friendly trebuie sa indeplineasca aceste criterii de baza, pentru a se asigura ca site-ul functioneaza perfect si motoarele de cautare il agreeaza:

  • O retea cu functionalitate si uptime de minim 99.9%
  • Hardware de inalta calitate – SSD sau SSD NVME
  • Servere DNS rapide
  • Cea mai noua versiune PHP
  • Cache standard PHP
  • SSL preinstalat

Ce faci cand ai probleme tehnice?

Atunci cand alegi un furnizor de web hosting, este important sa ai in vedere serviciul de asistenta. Este util sa ai un numar de contact, o adresa de email, ticket de suport sau live chat pentru a lua legatura imediat cu furnizorul in momentul in care semnalezi o problema ce tine de contul de hosting.

Daca furnizorul nu ofera asistenta tehnica, cel mai probabil ar fi bine sa te re-orientezi spre concurenta.

Cum identifici viteza de incarcare a site-ului web

Masoara viteza de incarcare a paginii cu Google PageSpeed Insights. Acest instrument este gratuit, pe care il poti folosi pentru a verifica cat de repede se incarca o pagina web. Apoi, analizezi acele date pentru a vedea ce poti imbunatati.

Google PageSpeed Insights ofera un scor. Un site complet optimizat ar obtine un scor 100. Dup ace verifica viteza, Google recomanda modalitati de optimizare a vitezei paginii, identificand probleme precum imagini mari care duc la timp lung de incarcare.

In sfarsit, inainte de a alege furnizorul de gazduire final, merita sa ai in considerare si alti factori delicate pentru gazduirea optima pentru SEO. Acestia includ, de exemplu, experienta furnizorului de piata, costurile, beneficiile si optiunile suplimentare pe care le ofera, cum ar fi domeniile sau certificatele SSL.

Certificatele SSL au un efect semnificativ asupra clasamentului Google si criptarea HTTPS este indispensabila pentru SEO.