Alegerea optiunii potrivite de gazduire poate fi destul de dificila, mai ales pentru un nou website, deoarece nu stii exact ce ti se potriveste. In cele din urma, doresti sa alegi un plan de hosting care sa corespunda nevoilor de trafic, buget, securitate si necessitate.

Sunt mai multe solutii de gazduire web, foarte bine definite si diferentiate una fata de cealalalta. Vom prezenta intr-un scurt ghid diferentele de baza dintre gazduirea shared, serverele virtuale private (VPS) si serverele dedicate. De asemenea, care sunt avantajele si dezavantajele fiecaruia.

Diferente generale dintre tipurile de gazduire web

Sunt mai multe diferente dintre planurile de hosting, raportate la:

  1. Spatiu: acesta reprezinta dimensiunea serverului sau spatial de hard disk pe care il vei avea la dispozitie. Acesta poate fi HDD sau SSD la anumiti furnizori de gazduire web. In prezent, cea mai optima solutie de stocare este SSD.
  2. Configuratia serverului: aceasta afecteaza viteza si securitatea site-ului. Fiecare website trebuie sa aiba cel putin securitatea de baza, insa unele site-uri vor avea nevoie de optiuni suplimentare de securitate pentru protejarea datelor sensibile.
  3. Memorie: in general, cu cat este mai mare site-ul tau sau cu cat este nevoie de o rapiditate mai mare de incarcare, cu atat ai nevoie de mai multa memorie.
  4. Management: serviciul de management server intervine in cazul serverelor vps sau serverelor dedicate. In acest caz, poti opta pentru optiunea suplimentara de administrare server, sau poti s ail administrezi singur.

Gazduirea shared

Shared hosting este notiunea care se refera la faptul ca pe un server fizic sunt gazduite mai multe site-uri web. De obicei, este alegerea generala pentru site-uri personale, site-uri de prezentare, bloguri de mici dimensiuni sau start-up-uri. De asemenea, acest tip de hosting este ideal acelor proprietary de site-uri care vor sa isi inceapa activitatea in mediul online cu un budget redus.

Cu toate acestea, in ciuda costurilor extrem de atractive si competitive, gazduire shared are si unele neajunsuri. Exista anumite limitari in efectuarea anumitor configuratii si s-ar putea ca resursele de memorie, processor sa nu fie suficiente pentru rularea optima a site-ului sau a aplicatiei web.

Cel mai ieftin pachet de gazduire shared la datahost incepe de la doar 1.39 euro/luna, cu 5 Gb spatiu de stocare.

Serverele virtuale private – VPS

Serverele VPS se afla intre gazduirea shared si serverele dedicate. Astfel, in timp ce ofera solutia eficienta din punctul de vedere al costurilor, vei beneficia in acelasi timp si de o mai mare flexibilitate. In linii mari, pe un server fizic, adesea se afla mai multe servere VPS, insa fiecare presteaza resurse proprii, independente unele de altele. Desigur, costurile unui server virtual este mai ridicat decat o gazduire shared, dearece licentele precup panoul de control, backup sau in unele cazuri administrare, se achizitioneaza extra.

Un server VPS este perfect pentru micile afaceri online care au nevoie de un plan de hosting robust, scalabil, iar un server dedicate este prea mare pentru nevoia lor.

Datahost ofera servere VPS cu management inclus si stocare exlusiv SSD, de la doar 4.99 euro/luna.

Servere dedicate

Dupa cum insusi denumirea o sugereaza, intregul server este dedicat site-ului sau aplicatiei tale. Daca exista budget disponibil pentru achizitia unui server dedicat, desigur ca este cea mai buna optiune din toate punctele de vedere – de la siguranta, fiabilitate, control deplin, pana la maxima performanta. Desigur, la fel ca si administrarea unui VPS, gestiunea unui server dedicate necesita minime cunostinte tehnice. Acest lucru insa nu este indispensabil, deoarece furnizorul de hosting ofera serviciul de administrare.

Asadar, avand in vedere prezentare aspectelor sumare si diferentele dintre serviciile de gazduire, chiar daca nu poti lua decizia corecta, serviciul de suport aferent furnizorului de hosting te poate ajuta sa faci alegerea inteleapta. Datahost ofera consultanta gratuita in alegerea abonamentului de gazduire potrivit, cat si ofera scalabilitate si fiabilitate pentru upgrade/downgrade la orice perioada contractuala.