Poti avea cele mai bune domenii web de pe piata, inregistrand cele mai populare extensii si nume. Ce este insa un nume puternic fara o securitate adecvata?

Un website fara comunicare criptata nu va castiga increderea utilizatorilor. In plus, este posibil ca browserele web sa nu va mai afiseze site-ul, iar clasarea in motoarele de cautare sa fie afectata.

Si asta nu e tot. Exista atat de multe informatii stocate pe un website care trebuie pastrate confidentiale pe parcursul comunicarii digitale. Acesta este, de fapt, realul motiv pentru care criptarea este acum o necesitate absoluta in spatiul digital. Aceasta impiedica tertii sa citeasca si sa intercepteze orice date transferate intre utilizatori si site-uri web.

De ce trebuie sa criptam traficul domeniilor web

Criptarea comunicatiilor dintre browsere si servere trebuie sa fie sigura, pentru oricine urmareste traficul. Fara criptare, un interlocutor ar putea sa intercepteze datele si sa fure informatii.

Astazi, mai mult de 92% din traficul web este criptat, insa aceasta statistica era sub 50% in urma cu cativa ani. La momentul respectiv, era destul de simplu sa acceseze o retea Wi-fi publica dintr-o cafenea, de exemplu, si sa intercepteze tot traficul si date importante precum numele de utilizator, parola si alte informatii. Acum, aceasta amenintare a fost drastic redusa, deoarece este putin probabul ca traficul sa fie necriptat.

Care sunt standardele criptarii traficului pentru domenii

De ani de zile, internetul s-a bazat pe criptografia cu cheie publica pentru a securiza traficul. Standardul este cunoscut sub numele de TLS (Transport Layer Security). SSL (Secure Sockets Layer) a fost standardul anterior si a fost dezvoltat de Netscape la mijlocul anilor ’90. A fost actualizat la TLS ani mai tarziu. Aceasta criptografie utilizeaza protocoale de criptare cu chei publice bazate pe RSA (Rivest-Shamir-Adleman) si ECC (Elliptic-Curve Cryptography) impreuna cu criptarea cu chei secrete AES (Advanced Encryption Standard) pentru a amesteca datele si a le face ilizibile, cu exceptia destinatarului vizat. Acest standard nu este folosit doar pentru traficul web, ci si pentru traficul care traverseaza retelele private.

Cum functioneaza criptarea

In general, criptarea functioneaza prin preluarea textului simplu si conversia acestuia in text cifrat folosind o cheie matematica. Textul cifrat este indescifrabil de oricine care vizualizeaza datele fara cheie. Destinatarul foloseste cheia pentru a decripta datele si a le converti inapoi in text simplu.

La nivel de utilizator, nu vei avea nimic de facut, pur si simplu sa accesezi website-ul aferent domeniului.Tot procesul de criptare se intampla in spatele browserului.

Ce putem folosi pentru a cripta traficul de pe domeniile web

Criptografia cu cheie publica RSA si ECC sunt componente cheie ale criptarii internetului. Cu toate acestea, acestea sunt folosite pentru a stabili sesiuni criptografice, dupa care se schimba o cheie secreta (folosind AES). Aceasta cheie secreta este folosita pentru a cripta traficul catre destinatar. Fiecare dispozitiv trebuie sa aiba software-ul adecvat pentru a efectua criptarea/decriptarea. Browserele contin aceste protocoale ca parte a serviciului lor. Multe alte produse software includ si aceste biblioteci criptografice pentru a indeplini aceasta functie.

In termeni simpli, este necesara instalarea unui certificat SSL pentru orice domeniu utilizat in mediul online.

Criptatea asigura confidentialitatea datelor?

Criptarea HTTPS asigura confidentialitatea datelor pe calea transmisiei datelor dintre browser si server, facandu-le imposibil de citit de catre cei care intercepteaza. Astfel, numerele de cardur, parola, utilizatori si alte date secrete sunt pastrate confidentiale. De asemenea, sesiunile de navigare ale utilizatorilor raman private.

In concluzie, pentru a pastra datele criptate pe calea transmisiei dintre browser si server, pentru a putea primi plati online, pentru a fi vizibil in motoarele de cautare, ai nevoie de un certificat SSL pentru orice website.