Ce este backupul? Este un serviciu ce realizeaza copii de rezerva ale datelor stocate intr-un anumit sistem. Intr-un context de securitate, backupul a devenit un subiect foarte popular in ultimii ani.

O intrebare foarte frecvent intalnita este daca furnizorii de servicii de web hosting ar trebui sa ofere serviciul de backup in mod implicit. Raspunsul insa poate fi destul de subiectiv.

Pe masura ce diverse programe de malware evolueaza, hackerii au tot mai multe metode de exploatare, iar adesea evolutia malware este mai rapida decat a software-urilor antivirus, este logic si normal sa ai copii de rezerva a datelor. Bineinteles, backupul este deosebit de important la fel ca si masurile de preventie impotriva atacurilor cibernetice.

In plus, cele mai recente copii de backup pot neutraliza impactul negativ al unor circumstante de forta majora, al unui factor uman sau consecintele defectiunii unui hardware. Prin urmare, ori de cate ori activezi un cont nou de hosting, asigura-te ca ai serviciul de backup implementat!

Poti configura cu usurinta propriul sistem de backup, cautand informatii pe Google vei gasi instrumentele necesare pentru a crea copii de backup automate ale site-ului sau poti cere sfatul unui specialist. In mod normal, copiile de backup sunt create in mod regulat si stocate extern, la distanta fata de cele originale.

Copiile de rezerva sunt esentiale, deoarece informatiile de care ai nevoie sa fie restaurate sa fie cat mai aproape de data restaurarii. De exemplu, daca site-ul sau datele au fost compromise din cauza unui virus, si singura modalitate de a recupera datele sunt din backup, s-ar putea sa ai nevoie de o copie a datelor chiar de astazi sau cel tarziu ieri. O copie de luna precedenta, de exemplu, ar putea insemna foarte multe date pierdute.

Serviciul de backup este util si in cazul in care doresti sa te muti de la un furnizor la altul de web hosting.

Motivul pentru care stocarea fisierelor din backup este la distanta este foarte simplu – in cazul in care serverul are o defectiune si backupul este tot acolo, pur si simplu poti pierde definitiv datele.

In cazul serviciilor de gazduire web datahost, pe toate pachetele de gazduire shared asiguram serviciul de backup la distanta. In cazul in care doresti sa activezi un serviciu de backup suplimentar la nivelul site-ului,asigura-te sa functioneze cat mai autonom posibil, cu cea mai mica incarcare posibila a resurselor si sa fie executat cat mai rapid posibil. Desigur, timpul de recuperare fisiere sa fie rapid, astfel incat timpul de disfunctionalitate in cazul unei compromiteri sa fie cat mai mic. De asemenea, soft-ul de backup trebuie sa comprime cat mai bine datele, astfel incat sa ocupe cat mai putin spatiu de stocare.

Ce inseamna Backup complet

Dupa cum ii spune si numele, de fiecare data cand este programata o activitate de backup, se creeaza o copie a intregului cont/sistem, mai exact a tuturor datelor stocate. Toate datele sunt comprimate intr-o arhiva, pentru a reduce dimensiunea finala a copiei de rezerva.

Exista o metoda mai eficienta de backup, numit Backup incremental. Aceasta metoda este mult mai eficienta in comparatie cu o solutie de backup completa, deoarece acest proces face o copie doar la fisierele care s-au schimbat de la momentul copiei de backup anterioare. Copierea de rezerva incrementala este mult mai rezonabila in ceea ce priveste utilizarea spatiului de stocare, timpul si traficul de date in comparatie cu alte metode de backup.

In sfarsit, backupul a devenit imperativ in zilele noastre, mai ales pentru mediile de afaceri online. Backupul face parte din setul de masuri de siguranta, securitate si preventie a informatiilor interprinderilor de orice fel.

Pe serverele de gazduire web datahost, se realizeaza zilnic copii de backup incremental pe servere externe, ce pot fi restaurate la nevoie. In plus, fiecare utilizator isi poate salva local copii de full backup ale conturilor cpanel.