Un nume de domeniu web poate fi al tau pentru totdeauna….in conditiile in care il reinnoiesti pana la data scadenta a fiecaruia. Daca totusi ai depasit data de expirare, domeniul nu este pierdut definitiv. Ai posibilitatea sa il recuperezi.
De ce inregistrezi un domeniu web?
Pentru ca ai nevoie de acesta pentru website-ul si adresele de email, pentru ca, in majoritatea cazurilor, reprezinta denumirea web a companiei tale. Domeniul suna captivant, memorabil, este scurt si usor de tastat si spus oricui. Atunci ar trebui sa il pastrezi si pentru urmatorii ani!
Cum? Simplu! Reinnoindu-l. Pentru a face acest lucru, va trebui doar sa platesti factura de reinnoire emisa de furnizorul de la care l-ai achizitionat. Nu fii neglijent cu privire la data scadenta si nu il lasa sa expire, pentru a el devine nefunctional. Mia mult decat atat, in cazul unor extensii internationale, precum .com, .info etc, poate interveni o taxa de recuperare domeniu din carantina, deloc de neglijat.
In general, nu trebuie sa iti faci griji cu privire la memorarea datei de reinnoire a domeniului pentru ca furnizorul are grija de acest lucru. Tot ce trebuie sa faci este sa lasi date de contact valide in contul tau de client, cum ar fi adresa de email si numarul de telefon, pe care poti primi notificari cu privire la numele de domeniu.
Numele de domeniu este un activ al companiei
Un nume de domeniu bun este un declasantor cu adevarat sigur pentru clientii tai, precum si prezenta web, in general. Astazi, internetul a devenit un spatiu pentru diversificare: ofera oportunitati de branding pentru a ajunge la publicul local cu o extensie locala, cum este cazul unui domeniu .RO, sau cu un nou TLD legat de industria din care faci parte, de tipul: .online, .blog, .actor etc.
Numele de domeniu web este cartea de vizita perfecta si puncul de plecare al fiecarui proiect digital.
De ce este importat sa reinnoiesti domeniul web
Reinnoirea domeniului web este o actiune fundamentala pentru continuitatea operatiunilor de afaceri, de care nu trebuie sa uiti. Pierderea domeniului web inseamna ca utilizatorii, clientii, angajatii, asociatii, colaboratorii, pierd accesul la toate informatiile de pe site-ul web. Unde sa mearga daca site-ul este offline? Sa nu mai discutam despre impactul negativ al disfunctionalitatii domeniului in cazul in care ai un magazin online.
Exista motive puternice pentru care trebuie sa reinnoiesti domeniul web la timp:
Protejeaza identitatea online
Te-ai gandit vreodata ca domeniul tau expirat poate ajunge pe maini gresite? Daca altcineva il inregistreaza dupa ce redevine liber, il poate folosi in alte scopuri decat cel pe care l-a folosit afacerea ta, fapt care ar putea compromite imaginea companiei tale. Asadar, reinnoieste-ti domeniul si mentine sub control identitatea ta online.
Garanteaza continuitatea afacerii
Astazi, fiecare companie este conectata la prezenta in online. Daca iti doresti sa pastrezi prezenta online, reinnoieste-ti domeniul si serviciile de webhosting.
Pastreaza serviciile asociate domeniului web
Un domeniu nu functioneaza singur. Ai nevoie de un spatiu pe server pentru stocarea fisierelor unui website si a adreselor de email, precum si alte solutii de securitate cibernetica.
Perioada de reinnoire in ciclul de viata al unui domeniu
Fiecare registru isi poate stabili propriile practici. Acesta este si motivul pentru care nu toate extensiile de domenii resepcta aceleasi reguli de expirare sau reinnoire dupa ce este expirat. Unele domenii au taxa de carantina, altele nu.
Atunci cand inregistrezi un domeniu, ai posibilitatea de a-l inregistra pe minim 1 an, maxim 10 ani, in functie de extensie. La inregistrare, primesti toate informatii legate de perioada contractuala, modalitatea de reinnoire si costul aferent.
Ce se intampla daca nu reinnoiesti domeniul?
Daca nu ai reinnoit domeniul la timp, acesta expira si devine nefunctional – nu vei putea accesa site-ul sau adresele de email aferente. In acest caz, exista mai multe scenarii posibile, in functie de extensia domeniului:
- domeniul nu a fost eliminat dupa expirare: unii registratari, cum este cazul domeniilor .ro sau .com nu elimina domeniul imediat, cu ofera posibilitatea de reinnoire a acestuia:
- domeniile .RO pot fi recuperate gratuit timp de 90 de zile de la data expirarii, exclusiv de proprietar;
- domeniile .com poti fi recuperate gratuit 29 de zile de la data expirarii, dupa care alte 30 de zile va putea fi recuperat doar cu achitarea taxei de carantina;
- alte extensii pot avea reguli preferentiale de recuperare domenii din carantina si reinnoire;
Costul de recuperare din carantina poate fi destul de mare raportat la valoarea reinnoirii domeniului, motiv pentru care este recomandat sa nu ajungi in aceasta situatie.
Cum sa te asigura ca nu lasi domeniul sa expire
In acest moment lucrurile ar trebui sa fie foarte clare de ce nu este bine sa lasi domeniul sa expire. Pentru a te asigura ca acest lucru nu se intampla, Datahost recomanda urmatoarele:
- ramai in permanenta informat cu privire la termenii si conditiile de utilizare a domeniului si cu privire la valabilitatea acestuia (sa ne amintim cazul domeniilor .ro din 2018, cand ROTLD a decis ca toate domeniile lifetime vor avea data de expirare).
- pastreaza actualizate datele de contact la registratar, astfel incat sa nu ratezi notificarile de remintire reinnoire domeniu.
- poti prelungi domeniul inainte de data scadenta, el nu se va reinnoi de la data platii, ci de la data expirarii, deci nu pierzi deloc din valabilitatea lui. Un domeniu poate fi oricand reinnoit pe 1 sau mai multi ani in avans, atata timp cat este activ;
Ce se intampla daca nu doresti sa reinnoiesti un domeniu
In acest caz, pur si simplu il poti lasa sa expire. Clientii datahost au posibilitatea de a selecta optiunea de „Autorenew off” pentru a nu primit facturi de reinnoire pentru domeniul in cauza. Pentru o comunicare mai eficienta cu registratarul, poti trimite o notificare pentru a anunta ca renunti la domeniu, in vederea anularii facturii de prelungire si a stergerii acestuia din contul de client.
Cum poti reinnoi domeniul la un alt furnizor
In cazul domeniilor .ro, pentru a transfera domeniul la un alt registrar, vei obtine cheia de transfer din contul ROTLD (toate domeniile .ro inregistrate prin intermediul oricarui furnizor au creat in mod automat un cont de client pe rotld.ro – se va reseta parola de acces, primita pe emailul cu care s-a inregistrat domeniul). In cazul domeniilor internationale, vei solicita cheia de transfer registratarului curent.
Domeniile .ro se transfera de la un registrar la altul gratuit, in timp de domeniile internationale au taxa de transfer preferentiala, valoare in care domeniul se prelungeste cu 1 an.