Toate browserele web afiseaza un mesaj cu „Website nesigur” in cazul in care nu au instalat un certificat SSL pe website-ul tau.
Protocolul HTTPS, activat prin intermediul instalarii unui certificat SSL, cripteaza datele transmise dintre browser si server.
De ce este certificatul SSL atat de important?
Certificatul SSL exista de 20 de ani pe piata, insa a devenit atat de important doar in ultimii ani, de cand browserele web moderne au mentionat ca este obligatoriu pentru site-uri sa aiba conexiune securizata. Inainte, acest lucru se aplica doar site-urilor prin intermediul carora se efectuau tranzactii bancare.
Cum stiu daca un website are instalat un SSL?
Poti afla foarte simplu daca un website are sau nu instalat un certificat SSL, prin simpla verificare a link-ului in browser. Daca incepe cu HTTP, inseamna ca nu are un SSL instalat. Daca incepe cu HTTPS si apare link-ul verde sau chiar un lacatel verde, inseamna ca site-ul este securizat.
Desi diferenta ti s-ar parea ca este de doar o litera, impactul este unul major si poate influenta decisiv securitatea si performanta site-ului atat din punctul de vedere al consumatorului cat si pentru SEO.
Din fericire, un numar tot mai mare de proprietari de website-uri utilizeaza criptarea HTTPS , gratie eforturilor Google de a promova ideea de criptare si de a incuraja prin diferite mijloace ca aceasta criptare este necesara.
In ultimii ani, 68% din traficul Android si Windows si 78% din traficul OS si Mac au instalat certificate SSL.
Care sunt avantajele instalarii unui certificat SSL
Daca nu ai si nu doresti sa instalezi un certificat SSL, poti pierde multe lucruri. In primul rand, website-ul va fi afisat in browsere ca site nesigur, ceea ce duce la scaderea increderii vizitatorilor. In al doilea rand, site-ul nu este securizat pentru a putea colecta date cu caracter personal sau pentru a procesa tranzactii bancare.
Nu in ultimul rand, Google a mentionat ca favorizeaza site-urile cu criptare HTTPS in clasamentul motorului de cautare, astfel ca certificatul SSL este un avantaj din punct de vedere SEO.
Prin urmare, nu exista niciun motiv pentru care nu ai instala un SSL, cu atat mai mult cu cat instalarea este simpla, de obicei o asigura furnizorul de gazduire, iar costul acestuia este accesibil pentru orice buzunar.
Ce tip ce certificat SSL sa aleg
Sunt solutii de criptare HTTPS gratuite, insa nu este cea mai recomandat varianta, deoarece nu ofera nicio garantie sau suport. Pentru a satisface o gama larga de nevoi, sunt diverse certificate SSL de la diferiti producatori. In functie de preferinte si nevoie, poti alege un certificat SSL potrivit:
Validarea domeniului (DV SSL) – este ideal pentru bloguri sau site-uri de prezentare. Acest SSL verifica proprietarul domeniului si browserul va afisa link-ul HTTPS.
Validarea subdomeniilor (Wildcard SSL) – securizeaza toate domeniile unui subdomeniu, cum ar fi, de exemplu, clienti.domeniu.ro.
Validarea companiei (EV SSL) – acest tip de SSL implica cel mai riguros proces de activare, fiind perfect pentru institutiile bancare, magazinele online sau orice alte website-uri care doresc sa afiseze in browser numele companiei. Cumparatorii vad numele firmei in bara verde, astfel incat increderea ca au accesat un site sigur este garantata.
Mai sunt si alte tipuri de SSL-uri disponibile pe piata, precum validarea unei organizatii sau validarea mai multor domenii cu un singur SSL.
In sfarsit, pentru orice afacere online si nu numai, certificatul SSL a devenit un must have. Este extrem de important sa asiguri securitatea identitatii digitale, pentru a evita potentiale compromiteri de date, pentru a creste armonios in cautarea organica a motoarelor de cautare si pentru a spori increderea vizitatorilor.