Stii ca viteza site-ului conteaza. De fiecare daca cand incerci sa deschizi site-ul pe laptop, tableta sau telefon, te astepti sa se incarce continutul in doar cateva secunde. Cine are timp si rabdare sa astepte incarcarea unui site lent?
Stii, de asemenea, ca vizitatorii tai sunt la fel. Nu-ti doresti sa pierzi vizite din cauza incarcarii lente a site-ului. Atunci cand vine vorba de viteza unui website, WordPress este una dintre cele mai bune alegeri pentru constructia lui. De obicei, aceasta alegere o faci cu dezvoltatorul sau cu furnizorul de gazduire web.
Asadar, daca stii cat de mult urasti un website ce se incarca lent, cu siguranta nu iti doresti acelasi lucru si pentru propriul site. Astfel, asigurarea ca WordPress se incarca suficient de repede este crucial, din cateva motive principale:
- Viteza de incarcare afecteaza rata de respingere. Potrivit Google, probabilitatea ca cineva sa paraseasca pagina creste cu 32% daca site-ul se incarca mai greu de 3 secunde;
- Site-urile web rapide convertesc mai bine. Studii realizate constata ca ratele de conversie incep sa scada daca un site dureaza mai mult de 5 secunde pentru incarcare. Iar pentru magazinele online, timpul de incarcare lent inseamna pierdere de bani;
- Viteza site-urilor web afecteaza SEO (optimizarea pentru motoarele de cautare). Google a mentionat ca viteza de incarcare este un factor direct de clasare. Daca site-ul nu apare in Google dupa termeni relevanti, multi oameni nu il vor putea gasi.
- Mai presus de toate, viteza de incarcare lenta creeaza o experienta negativa utilizatorilor. Iti doresti ca oamenii sa vina pe site-ul tau pentru o experienta buna. Daca inca primele momente alaturi de tine ofera o experienta negativa, inceputul nu este deloc promitator.
Ce sa urmaresti la un furnizor de WordPress web hosting
Nu trebuie sa te orientezi dupa un furnizor de gazduire web care promite viteza. Toti fac asta. Ai nevoie de o evaluare in acest sens ca sa intelegi cu adevarat.
1.In primul rand, trebuie sa iti intelegi propria nevoia de viteza si stabilitate. Fiecare site WordPress este diferit si are nevoie de resurse preferentiale pentru a avea o viteza de incarcare rapida. De exemplu, o afacere mica, cu pana in 1000 de vizite lunar, se afla intr-o situatie total diferita fata de un site media care publica stiri zilnic, adauga continut nou constant si atrage mii de vizite zilnic.
Prin urmare, ai nevoie de a stabili ce resurse sunt necesare website-ului tau, asa ca ia in considerare:
- cate pagini are website-ul tau WordPress;
- cat de bogat este in media: clipuri, fotografii, animatii etc;
- functionalitati specifice cum ar fi implementarea unui procesator de plata;
- cat de des adaugi continut nou;
- numarul de vizitatori pe care ii preconizezi;
- viteza de incarcare dorita;
2. Alege un plan de gazduire web potrivit:
Nu doar infrastructura furnizorului de web hosting are un impact asupra vitezei de incarcare a unui site WordPress, ci si planul ales. Daca nu faci alegerea potrivita, s-ar putea ca resursele sa nu fie suficiente.
Printre cele mai comune solutie de gazduire se numara:
- gazduirea shared – pentru site-uri de mici si medii dimensiuni;
- serverele vps – pentru site-uri cu trafic intens, continut constant si nevoie de autonomie si control;
- serverele dedicate – pentru site-uri foarte complexe ce necesita resurse dedicate;
Oricare dintre aceste tipuri de planuri de gazduire iti poate oferi un site WordPress rapid, depinde de alegerea careia este potrivita pentru site-ul tau si de nivelul de trafic. Furnizorul de gazduire sau dezvoltatorul site-ului te poate sfatui cu privire la cea mai buna optiune.
Calitatea hardware-ului si a software-ului poate afecta, de asemenea, performanta unui site. Asigura-te, asadar, ca alegi un furnizor de gazduire WordPress cu renume, care foloseste servere de ultima generatie si tehnologii actualizate.
Ia in considerare, de asemenea, daca furnizorul foloseste stocare SSD sau HDD. SSD-urile ofera o viteza mult mai rapida decat HDD-urile.
Dincolo de hosting, pentru viteza de incarcare au un rol foarte important si plugin-urile instalate si optimizarea la nivel de WordPress. Iata cateva sfaturi cu privire la o optimizare cat mai buna:
- comprima toate imaginile si clipurile folosite;
- lasa instalate doar cele mai necesare plugin-uri;
- pastreaza versiunea WordPress si a plugin-urilor la zi;
- Activeaza stocarea cache a browserului;
- Activeaza Litespeed Cache la nivel de server daca furnizorul de web hosting il ofera;
- Minimizeaza redirectionarile folosite;
Si daca ai facut toate acestea si viteza de incarcare nu s-a imbunatatit, ia legatura cu furnizorul de gazduire web cu privire la alegerea celui mai bun plan pentru website-ul tau WordPress.
DataHost ofera cea mai rapida solutie de gazduire WordPress pe servere NVMe SSD (SSD- urile NVMe reprezinta cel mai inalt salt de performanta din ultimul deceniu pentru viteza) cu Litespeed Cache pentru un super boost de performanta, viteza si stabilitate WordPress.