Inregistrarea unui nume de domeniu web este o decizie destul de importanta si acest pas trebuie facut cu atentie. Domeniul trebuie sa fie scurt, usor memorabil, intuitiv, care sa reprezinte denumirea afacererii si a domeniului de activitate.
Este posibil ca numele de domeniu pe care ti-l doresti insa sa fie inregistrat deja. Daca ai putin, noroc, poate ca il poti cumpara de la actualul proprietar. Totusi, inainte de a cumpara un domeniu deja utilizat, este bine sa ii verifici istoricul online.
Este exact ca in viata reala: mostenirile pot fi un mare noroc dar si o povara, in egala masura. Acest lucru este valabil si pentru domeniile web. De aceea, domeniul web cumparat, cu un istoric, ar trebui sa aiba o prezenta online impecabila, ca sa nu aiba probleme SEO.
Google poate penaliza site-urile cu un istoric de domeniu negativ
Datorita cotei de piata enorme a companiei in activitatea de cautare, clasamentul Google joaca un rol considerabil in succesul unui site web. Ca atare, o strategie SEO profesionala a fost mult timp obligatorie pentru oricine doreste sa-si promoveze afacerea online. Atunci cand cumperi un domeniu care fusese deja utilizat anterior, este important sa verifici cum a evaluat Google site-ul web in trecut.
In ceea ce priveste calitatea unui site web, algoritmii Google cauta continut, uzabilitate, cauta daca site-urile fac spam sau daca respecta regulile Google. Va verifica, de asemenea, daca domeniul a fost folosit vreodata pentru malware, daca a fost folosit pentru promovarea continutului nelegitim, daca a avut back-linkuri toxice si alte criterii SEO.
Nu iti face griji in privinta verificarii istoricului unui domeniu. In ultimii ani, exista diverse instrumente de verificare ce facilitatea verificarea istoricului domeniului.
Cel mai simplu mod de a verifica este sa introduci pur si simplu numele de domeniu in motorul de cautare Google. In acest fel vei vedea daca domeniul a fost vreodata indexat sau nu.
De asemenea, poti folosi instrumente Whois pentru verificarea domeniului daca acesta a apartine cuiva. In cazul domeniilor .ro, verificarea se poate face direct la ROTLD.
Se poate reseta istoricul unui domeniu?
Din pacate lucrurile nu sunt atat de simple. Noul proprietar poate sa traiasca cu istoricul domeniului sau sa incerce pe cat posibil sa il curete, insa nu exista niciun buton de resetare istoric.
In concluzie, daca iti doresti un domeniu deja activ sau care a fost vreodata activ, asigura-te ca a avut o buna reputatie in mediul online.