Esti in etapa in care ai decis ca vei construi in website pe WordPress, probabil pentru ca este cea mai accesibila platforma si mai intuitiva chiar si pentru cei mai putin experti in constructia unui website. Iar acum cauti un furnizor de gazduire WordPress, care te va ajuta sa sporesti pozitia in motoarele de cautare, sa sporesti viteza de incarcare a site-ului si care sa asigure cea mai buna performanta.

Sunt diverse solutii de gazduire WordPress pe piata, cu caracteristici si optiuni suplimentare, cu resurse limitate sau nu, mai mult sau mai putin fiabile si mai mult sau mai putin sigure.In functie de nevoia proiectului WordPress, in urma analizei detaliate, ar trebui sa stii ce serviciu sa alegi.

Principalele tipuri de gazduire WordPress sunt: gazduirea shared, gazduirea VPS, server dedicat si gazduirea optimizata WordPress.

Majoritatea dezvoltatorilor WordPress vor spune ca cea la simpla si la indemana solutie pentru esi este gazduirea shared. Aceasta permite dezvolatorilor sa ruleze site-ul WordPress in doar cateva minute. Asa cum sugereaza si numele, un server gazduieste mai multe site-uri, unde resursele se impart la numarul de conturi aferente.

Fiecare cont cPanel poate gazdui un site WordPress. Desigur, pot fi gazduite mai multe, insa acest lucru va duce la scaderea performantei. O astfel de solutie de gazduire este potrivita pentru site-uri mici, cu trafic redus, cu putine plugin-uri care consuma resurse.

Majoritatea furnizorilor ofera serviciul de backup inclus, cu posibilitatea de scalabilitate in cazul in care resursele devin insuficiente.

Costul redus, intretinerea, gestionarea simpla, fac acest serviciu de hosting sa atraga in mod firesc incepatorii in crearea de site-uri WordPress.

Gazduirea WordPress pe un server VPS

In ultimii ani, aceasta gazduire a crescut in popularitate si avantajul fata de gazduirea shared este ca este atat flexibila cat si accesibila. Ai acces la o masina virtuala cu resurse dedicate, cu propriul sistem de operare si posibilitatea de creare conturi cPanel separate. Este un mix perfect dintre gazduirea shared si serverul dedicat. Cu serverele VPS  vei avea control total asupra sistemului de operare, inclusiv accesul root.

Desi costurile acestei solutii de gazduiri sunt mai mari, pentru ca toate licentele optionale se achita separat (cpanel, backup administrare, litespeed), este mai accesibil decat un server dedicat si avantajele sunt pe masura. Ai control complet asupra serverului, este solutie scalabila, fiind simplu de adaugat resurse suplimentare, fara downtime. De asemenea, pentru acei utilizatori care nu sunt experti, gestionarea unui server VPS ar putea fi dificila, motiv pentru care ai avea nevoie si de o optiune de administrare platita din partea furnizorului.

Desigur un server VPS este optiunea ideala pentru site-urile WordPress cu un trafic crescut, care au nevoie de resurse mai mari si flexibilitate sporita. Costul unei astfel de solutii variaza intre 23 euro lunar si pana la 100+euro, in functie de resursele si addon-urile necesare.

Gazduire WordPress optimizata

In ultimii ani a aparut pe piata de web hosting o solutie foarte atractiva de gazduire WordPress.  In forma sa, pachetele au resursele alocate necesare unui site WordPress, indiferent ca este un start-up sau un magazin online cu trafic ridicat. De obicei, o astfel de solutie vine cu un pachet ce include toate instrumentele si functionalitatile necesare la nivel de server, cum ar fi serviciul de backup, panou de control cPanel, un plugin pentru sporirea vitezei de incarcare a paginilor cum este Litesspeed.

Este una dintre cele mai apreciate solutii la momentul actual pentru platforma WordPress pentru ca include toate caracteristicile necesare pentru o buna gestionare a site-ului WordPress si pentru ca este o solutie accesibila din punctul de vedere al costurilor. Are costuri lunare accesibile, ce pot varia intre 2 si 16 euro lunar, in functie de resursele alocate.

Bineinteles, pentru site-urile cu un trafic intens ce au nevoie de autonomie si resurse foarte mari, solutia potrivita este un server dedicat. Acest tip de solutie este utila cand ai deja foarte multe vizite pe site, de ordinul miilor si ai nevoie de resursele intregului server pentru site, fara sa fie partajate cu altcineva. In aceasta situatie, costurile sunt mai ridicate insa si nivelul de performanta este sporit. Pentru o configuratie completa, vei adauga licente suplimentare de cpanel, backup, litespeed si administrare. Este una dintre cele mai scumpe solutii de gazduire ce poate varia de la 100 de euro lunar pana la cateva sute, in functie de necesitate.

In sfarsit, decizia alegerii unei solutiii de gazduire WordPress potrivite pare sa se concentreze asupra nevoii site-ului. Ideal este sa incepi cu o solutie la costuri modice si pe masura ce afacerea online creste, sa faci upgrade spre solutii superioare, care sa satisfaca cerintele de trafic, viteza sporita si securitate.

Este foarte important sa faci alegerea potrivita pentru ca, toata lumea stie, performanta site-ului si viteza de incarcare are un impact mare asupra SEO. Desigur, alegerea furnizorului potrivit trebuie sa asigure si alte caracteristici, precum un Uptime garantat de minim 99.9%, asistenta tehnica non-stop, optiunea de backup, siguranta si securitate la nivel de server si in final, pretul competitiv.