Alegerea unui nume de domeniu potrivit este primul pas pentru configurarea unui website sau a unei adrese de email. Pentru a intra in posesia unui domeniu si pentru a deveni proprietarul acestuia, el trebuie inregistrat. Sunt necesari cativa pasi simpli de inregistrare, impreuna cu un pachet de gazduire, dupa care adresa de email si website-ul pot fi configurate cu succes.
De ce sa inregistrezi un nume de domeniu?
In primul rand, fara un domeniu web nu poti avea o prezenta online. Acesta reprezinta adresa unde esti contactat pentru a vizualiza continutul blogului, al magazinului online sau orice alt tip de website doresti sa construiesti. Un domeniu inlocuieste, practic, o adresa ip dintr-o insiruire de numere greu de memorat. Pentru a putea inregistra un domeniu, trebuie sa apelezi la un registrar de domenii web.
Pentru a inregistra domeniul dorit, in primul rand ii trebuie verificata disponibilitatea. Astfel, daca acesta este deja inregistrat de altcineva, nu il vei putea inregistra. Atata timp cat vei reinnoi anual numele de domeniu, acesta va ramane al tau.
Cum verifici disponibilitatea unui domeniu
Furnizorii de inregistrare domenii web pun la dispozitie un insturment de verificare domeniu disponibil, in functie de extensia dorita. De exemplu, verificarea poate fi realizata direct pe datahost.ro. De asemenea, instrumentele de verificare ofera posibilitatea infinita de solicitari, pana cand vei gasi numele de domeniu potrivit si disponibil. Tot ce trebuie sa faci este sa introduci numele dorit, sa alegi extensia si sa apesi pe butonul „cauta„. Daca numele de domeniu este diponibil, poti continua cu urmatorul pas spre finalizarea comenzii de inregistrare.
Cum inregistrezi un nume de domeniu
De preferinta, inregistrarea unui domeniu o faci de la furnizorul cu care vei dori sa colaborezipentru gazduirea web. Acesta este responsabil pentru verifciarea disponibilitatii domeniului si pentru inregistrarea lui o data ce ai finalizat procesul de comanda si ai platit pentru inregistrare. Prin inregistrarea unui domeniu web insa nu vei primi si un serviciu de gazduire sau o adresa de email. Asadar, pe langa inregistrare, ai nevoie si de un pachet de hosting pentru a putea crea un website.
Procesul de inregistrare domeniu este simplu, se realizeaza online, printr-un formular de comanda unde se cer informatii despre posesorul acestuia, cum ar fi nume, prenume, CNP sau CUI daca este vorba despre o societate comerciala, adresa, adresa de email si telefon. In cazul domeniilor internationale, datele de inregistrare pot fi ascunse prin activarea protectiei whois.
In cazul domeniilor .ro, datele de inregistrare sunt publice in cazul companiilor comerciale, dar private in cazul persoanelor fizice.
Reinnoirea domeniului are loc anual, sau in functie de numarul de ani activat in avans, iar de emiterea facturii de prelungire se ocupa registrarul de domeniu. Din acest motiv, adresa de email trebuie sa fie valida si verificata periodic, pentru a nu exista riscul expirarii domeniului.
Daca un domeniu expira, acesta intra intr-o perioada de carantina, timp in care proprietarul il poate recupera si prelungi, contra unei taxe individuale, in functie de extensia domeniului. In cazul in care domeniul iese din carantina, acesta redevine liber spre inregistrare.
Numele de domenii foarte cautate care expira si redevin libere, de obicei sunt preluate automat de firme care se ocupa cu revanzarea domeniilor la licitatie, astfel ca pretul acestora de inregistrare poate ajunge chiar la cateva zeci de mii de dolari.
In sfarsit, pentru a nu exista astfel de situatii, daca ai un domeniu si doresti sa il pastrezi, il reinnoiesti la timp pentru a evita situatiile neplacute.
Ulterior, impreuna cu un pachet de gazduire, poti incepe configurarea website-ului dorit, prin intermediul unui websitebuilder sau a unei platforme precum WordPress, Joomla, Magento etc.
Esti gata sa inregistrezi un domeniu web? Intra aici si achizitioneaza acum domeniul dorit gratuit impreuna cu un pachet de gazduire.