Pentru a mentine in siguranta afacerea, trebuie sa te asiguri ca ai luat in calcul toate masurile de precautie si de securitate atat la nivel de website, la nivelul contului de hosting cat si al adreselor de email sau a altor software-uri utilizate.
Prin analogie, cand eram copii, eram invatati de parinti sa nu stam de vorba cu strainii. Si in mediul online situatia este oarecum similara, insa se pare, oamenii „mari” au uitat sa tina cont de acest sfat deosebit de important si sa dea click pe orice primesc pe email. Acest lucru pune in pericol nu doar dispozitivul de pe care lucrezi, ci si clientii, compania unde activezi sau chiar propria afacere.
Acesta este motivul pentru care implementarea celor mai bune practici de securitate pentru email este vitala. Potrivit statisticilor, atacuri de phishing au loc in fiecare zi. Majoritatea programelor malware preiau fisierele victimelor, pentru care cer ulterior rascumparare pentru a le fi returnate.
Companiile de securitate cibernetica promoveaza constant ideea de precautie pentru securitate si a instruirii in permanenta a angajatilor companiilor cu privire la modul in care trebuie utilizata o adresa de email.
Iata cateva sfaturi utile pentru a consolida practicile de securitate cibernetica pentru adresele de email, ce include o combinatie de tehnologii pe care ar trebui sa le integrezi, alaturi de comportamente pe care tu si angajatii tai ar trebui sa le implementezi.
Nu fii tinta atacurilor de tip phishing – emailul este cel mai exploatat din acest punct de vedere, iar pentru companii, daunele pot fi fatale, 60% dintre ele datorandu-se unor astfel de atacuri. Creeaza un plan de securitate a adreselor de email, pe care sa il expui tuturor celor care lucreaza cu acesta.
Oricat de mare sau mica este afacerea online, avand toate masurile de siguranta si precautie, vei face fata multor amenintari cibernetice.
Observa si verifica in mod constant pregatirea angajatilor cu privire la modul in care folosesc adresele de email – pregatirea pentru constientizarea securitatii cibernetice este vitala pentru fiecare angajat de la toate nivelurile companiei. Acest lucru inseamna sa poti reactiona corect atunci cand primesti un email de tip spam, un email cu continut phishing sau descarcarea unui atasament cu continut dubios.
O modalitate corecta de utilizare a adresei de email este ca, atunci cand primesti un email de tip phishing, sa ai abilitatea sa il recunosti si sa il marchezi ca spam, sub nicio forma sa nu deschizi si sa descarti atasamentele, cu atat mai putin sa oferi date sau informatii ale unor carduri bancare de exemplu sau date de conectare pentru anumite conturi.
Exemplul arata o instruire corecta a a angajatului pentru a putea identifica un astfel de email si de a-l gestiona in siguranta. Desigur, aceasta pregatire nu este solutia unica, deoarece unele emailuri de tip phishing sunt atat de inselatoare, incat pot pacali chiar si expertii in it.
Investeste intr-un antivirus – acesta are capacitatea de a scana fisiere infectate si de a le elimina sau de a le sesiza, cu scopul de a proteja reteaua si dispozitivele de lucru.
Poti crea o lista neagra (black list) cu adrese de email interzise – o astfel de lista ajuta la prevenirea accesarii emailurilor de tip spam sau a amenintarilor cibernetice si poate fi facut direct din panoul de control al serviciului de hosting. La fel de importanta este o lista alba, numita white list, cu lista adreselor de email permise pe server. Aceasta lista poate fi, de asemenea, mentinuta prin aceleași trei componente (domeniu, adresă de e-mail și adresă IP / interval).
Foloseste parola de acces puternice, unice – atacurile cibernetice se bazeaza adesea si pe ghicirea parolelor, dearece foarte multi utilizatori seteaza parola slabe sau foarte simple, din nume comune, usor de identificat. O parola puternica este o combinatie care include litere mari si mici, cifre, caractere si simboluri.
Nu in ultimul rand, alege un furnizor de hosting de incredere, care are implementate toate masurile de securitate pe serverul in productie.