Serverele virtuale sau pe scurt, servere VPS, ar putea fi un termen destul de familiar pentru acei care s-au documentat despre serviciile de gazduire web. Pentru cei care inca cauta informatii din acest domeniu, termennul de server VPS ar putea fi inca destul de confuz.

In mod normal, un server este un computer fizic ce se utilizeaza pentru stocarea fisierelor unui sau mai multor website-uri, deci cum poate fi un computer fizic, virtual? Virtualitatea se produce prin tehnologia folosita pentru a imparti un server fizic in mai multe servere virtuale, pe care mai multi utilizatori le pot folosi simultan.

Cum functioneaza serverele VPS?

Serverele VPS devin o optiune tot mai des aleasa de proprietarii de mici afaceri online. Si este de inteles si de ce aleg VPS-urile. Gazduirea VPS functioneaza practic simuland experienta unui server dedicat. Instalarea unui server VPS se realizeaza de furnizorul ce detine serverul fizic, folosind tehnologia de virtualizare. Astfel, fiecare server VPS creat permite utilizatorilor unici sa isi instaleze propriul sistem de operare si software-ul dorit.

Practic, fiecare utilizator primeste un container complet izolat unul fata de celalalt, ceea ce se traduce prin acces la propria cota de memorie, spatiu pe disk, procesor etc..

Care este diferenta dintre servere VPS vs. gazduire shared sau servere dedicate?

In prezent, gazduirea shared este cea mai accesibila din punctul de vedere al costurilor si cea mai comuna. Dupa cum sugereaza si numele sau, gazduirea partajata inseamna ca atunci cand alegi un astfel de pachet, resursele sunt impartite la nivel de server cu mai multi utilizatori. Totusi, fiecarui cont de pe server ii este alocata o cantitate predefinita de resurse, cum ar fi: latimea de banda, memoria RAM, spatiul pe disc, numarul de procesoare etc..

In cazul serverelor dedicate, situatia este foarte clara: exista un singur server fizic dedicat unui singur utilizator, cu drepturi depline. In aceasta situatie, esti sigur ca nu vei fi niciodata afectat de performantele slabe ale altor website-uri ale altor utilizatori, insa costul este pe masura. Trebuie sa platesti pentru privilegiul de a avea acces la un server dedicat cu full autonomie.

Asadar, tinand cont de informatiile mentionate, un server VPS s-ar putea sa fie optiunea ideala dintre gazduirea shared si serverele dedicate. Un VPS este recomandat daca site-ul are nevoie de fiabilitate, resurse dedicate dar cu costuri accesibile. In plus, tehnologia de virtualizare permite oricand upgrade-ul spre resurse superioare, pe masura ce afacerea ta creste.