Alegerea unui nume de domeniu este vitala pentru oricine isi doreste un website in mediul online. Numele de domeniu va reprezenta marca, brandul, iar daca doresti ca acesta sa fie unul remarcabil si afacerea sa aiba succes, atunci este nevoie de o analiza atenta in selectia numelui de domeniu potrivit.

Desigur, sunt mai multe criterii de selectie a numelui de domeniu perfect, deoarece nu orice nume sau extensie este potrivita pentru afacerea ta.

Ce este un nume de domeniu

Vom face asimilarea cu o adresa fizica. Orice persoana are o adresa fizica unde locuieste, asadar orice website trebuie sa aiba un nume de domeniu. Domeniul este echivalentul adresei fizice, dar in mediul online. Prin accesarea domeniului intr-un browser web, acesta va spune browserului unde sa mearga pentru a afisa website-ul.

De obicei, numele de domeniu este ales dupa denumirea companiei sau dupa domeniul de activitate prestat. De exemplu, daca activezi in zona fashion, vei cauta un domeniu potrivit din aceasta nisa. In a doua parte insa, este nevoie de extensia domeniului, care va fi aleasa in functie de regiunea unde vei activa, in functie de disponibilitate sau din categoria noilor TLD-uri. Ca exemplu de extensii pe piata sunt: .ro – cea mai utilizata in Romania, .com – utilizata la nivel international, .eu – utilizata la nivel european, .info, .org, .srl, .online, .site, .web, .xyz etc.

Cum functioneaza domeniile web

In esenta, domeniile web sunt o „scurtatura” in locul adreselor IP. In locul ip-ului, adica o insiruire de numere greu de memorat, vei accesa domeniul, un nume usor de tinut minte, intuitiv. Scopul domeniilor este de a ne identifica vizitatorii cat mai simplu in motoarele de cautare iar odata numele de domeniu memorat, sa poata deveni un brand.

Cum functioneaza domeniile web impreuna cu gazduirea

Pentru a functiona un domeniu web in mediul online, adresa ip va fi redirectionata spre un server, prin intermediul unor DNS-uri, serviciu care se numeste gazduire web. Serverul este locul unde vei stoca fisierele site-ului, baza de date, elementele media, continutul adreselor de email si multe altele. Acel spatiu, impreuna cu resursele aferente, sunt ceea ce vei inchiria de la compania de hosting prin intermediul unui abonament.

Practic, pentru a avea un website in mediul online, vei avea nevoie de un domeniu, un serviciu de gazduire web si ulterior de o platforma pe care iti vei putea construi site-ul si urca continut.

Alegand un furnizor de servicii de hosting de calitate, ce asigura un uptime garantat de minim 99.9%, cu stocare SSD, vei imbunatati performanta site-ului, vizibilitatea in motoarele de cautare cat si experienta utilizatorilor. Furnizorul de hosting poate asigura un mare succes sau, de cealalta parte, un prejudiciu.

In sfarsit, numele de domeniu este ceea ce vor cauta intr-un browser vizitatorii prima data atunci cand doresc sa va acceseze site-ul. In acel moment, browserul este directionat spre serverul folosit pentru stocarea fisierelor, de unde le va prelua pentru a le afisa in pagini web.

Ce sunt extensiile de domenii si cum o aleg pe cea potrivita

Extensiile de domenii sunt categorisite in functie de tara de provenienta, in functie de geolocatie, pot fi domenii generice sau din categoria noilor TLD-uri. Acestea arata de tipul: .ro, .eu, .com, info, .org, .biz, .website, .xyz, .srl etc.

In primul rand, trebuie sa stabilesti zona in care vei activa. Daca te vei adresa publicului din Romania, cea mai buna optiune ar fi extensia .ro, pentru ca utilizatorii sunt credibili cu aceasta extensie. Daca va fi un nume generic, intr-un domeniu de activitate adresat oricui de oriunde, atunci optiunile se pot extinde inclusiv catre extensii din categoria noilor TLD-uri.

Cea mai buna modalitate de a gasi numele de domeniu perfect este sa stabilesti o lista cu nume potentiale, bazate pe cuvinte cheie si ulterior sa le verifici daca sunt disponibile cu extensia dorita.

Alegerea domeniului potrivit este incredibil de importanta. Asadar, alege cu grija domeniul viitorului website pentru ca, mai tarziu, va fi mai greu de il inlocuit.

Verifica aici disponibilitatea domeniului .ro/.eu gratuit impreuna cu un pachet de gazduire web.