Gazduirea unui website pe internet functioneaza similar cu modul in care accesezi fisierele dintr-un calculator. Un serviciu de gazduire web functioneaza prin intermediul unor servere, ce stocheaza datele si le trimite catre browserul celui care doreste sa le acceseze.
La fel ca un calculator, un server necesita mai multe componente, cum ar fi o unitate de stocare, o unitate de procesare, cipuri de memorie etc pentru a functiona.
Aici vom discuta despre doua dintre aceste componente, si anume RAM (Random Access Memory) si CPU (Central Processing Unit), care afecteaza un serviciu de gazduire web.
Ce inseamna RAM pentru serviciul de web hosting
RAM inseamna Random Access Memory si este un dispozitiv de stocare temporar utilizat de CPU pentru a pastra datele pe o perioada scurta de timp daca mai multe procese ruleaza simultan.
Memoria RAM este una dintre cele mai fundamentale resurse de calcul existente. De la un telefon mobil simplu la cele mai complexe servere – toate folosesc o forma de memorie RAM.
RAM mai mare este adesea asociat cu viteza si performanta mai bune, iar motivul este destul de simplu. Stocarea traditionala, sau ROM (Read Only Memory), de obicei nu este legata direct de CPU, ceea ce inseamna ca este nevoie de timp pentru ca CPU sa solicite informatii, sa trimita cererile, sa caute datele relevante si sa le trimita inapoi la CPU pentru prelucrare.
Pe de alta parte, memoria RAM este direct legata de CPU, ceea ce inseamna ca CPU poate accesa direct informatiile chiar de pe RAM, facand intregul proces mai rapid.
Exista, desigur, avertismente. Simpla adaugare a mai multor RAM nu mareste viteza site-ului web sau a serverului daca nu abordati alti factori limitativi precum numarul de nuclee al procesorului sau retelele lente. Cu toate acestea, in gazduirea site-urilor web, acestea sunt rare exceptii.
De cata memorie RAM are nevoie site-ul meu web?
Din pacate, nu exista un raspuns universal corect aici. Cerintele RAM variaza foarte mult in functie de faptul daca site-ul web este complex, de tipul de continut de pe site, de trafic si de daca rulati un site web dinamic.
Cu toate acestea, exista cerinte generale pe care le poti lua in considerare pentru a alege cifra RAM ideala.
CMS sau sistemele de gestionare a continutului precum WordPress, Drupal, Joomla etc., au nevoie de obicei de aproximativ o jumatate de GigaByte (GB) de memorie RAM pentru performante optime.
In plus, vei avea diverse aplicatii necesare pentru a rula chiar si cel mai simplu site web. Pune-le pe toate impreuna si cauta cel putin 1 GB RAM, pentru a rula un site de baza cu trafic redus pe servere Linux.
Daca insa rulezi un site profesional, precum un magazin online complex sau un website cu trafic ridicat, lucrurile stau putin diferit in ceea ce priveste consumul de memorie RAM. Iata cateva indicatii de baza:
- Site-urile dinamice au nevoie de mai multa memorie RAM decat site-urile statice;
- Site-urile cu trafic mare necesita mai multa memorie RAM;
- Activarea memorarii in cache a site-ului web va poate ajuta sa reduceti cerintele RAM;
- Daca ai multe imagini, videoclipuri sau animatii pe site, veti avea nevoie de mai multa memorie RAM.
Avand in vedere numarul de variabile enumerate, este aproape imposibil chiar sa sugeram cata memorie RAM are nevoie site-ul web cu un anumit grad de acuratete. Cu toate acestea, in ceea ce priveste memoria RAM, ai nevoie cel putin de 1 GB si, pe masura ce site-ul. web creste, vei avea nevoie de mai mult.
Ce inseamna CPU pentru serviciul de web hosting
CPU inseamna Central Processing Unit si este creierul oricarui computer, inclusiv al serverelor. Este partea unui computer care „indeplineste” sarcinile pe care i le atribui.
Un procesor nu este o singura parte a unui sistem. Este un singur cip, da, dar nu o singura parte. Un procesor este format din mai multe „nuclee” si este „nucleul” care face toata treaba. Un nucleu poate face o sarcina la un moment dat. Desigur, este incredibil de rapid, dar este limitat – o sarcina la un moment dat. CPU-urile de server au de obicei peste 32 de nuclee CPU, care lucreaza impreuna in acelasi timp.
Majoritatea site-urilor web nu au nevoie de 32 de nuclee CPU. Deci, in majoritatea formelor de gazduire in care sunt partajate resursele serverului.
De cate nuclee CPU are nevoie site-ul meu web?
Din nou, nu exista o modalitate reala de a determina cate nuclee de procesor are nevoie un site web.
Factorii care afecteaza cerinta RAM sunt (in linii mari) aceiasi care afecteaza cerinta CPU. Deci, factori precum proiectarea site-ului web, optimizarea codului, traficul – influenteaza cat de multa putere CPU necesita site-ul web. Din pacate, acestea nu sunt cuantificabile cu precizie.
Exista lucruri pe care le poti face pentru a le optimiza, desigur. Codul site-ului, in special codul JavaScript, poate consuma multa putere CPU si memorie RAM. Optimizarea codului din cand in cand te poate ajuta sa accelerezi site-ul. In plus, designul bun al site-ului web si interfetele simple sunt modalitati foarte bune de a reduce cerintele CPU si RAM.
Desigur, traficul site-ului web joaca un rol semnificativ in cate resurse are nevoie site-ul web. Site-urile web dinamice cu trafic mare si fisiere media de mari dimensiuni utilizeaza servicii dedicate de gazduire web precum serverele VPS sau serverele dedicate. Asadar, este firesc ca cerinta de resurse sa creasca o data cu cresterea traficului chiar daca totul de pe site-ul web este optimizat bine.
In concluzie, resursele de memorie RAM si CPU joaca un rol esential in serviciile de gazduire web. Pachetele de gazduire de la datahost sunt astfel construite in cat sa fie scalabile si fiabile, pentru un upgrade oricand de spatiu, memorie RAM si CPU suplimentare, fara downtime.