Stiai ca in spatele fiecarui website accesat sta un serviciu de „web hosting„? Acest termen se traduce prin „gazduire web„.

Gazduirea web este serviciul care face posibil ca site-ul sau aplicatia sa fie vizibila pe internet. Este unul dintre cele mai esentiale elemente de luat in considerare atunci cand construiesti un site web.

De obicei, serviciul de web hosting este oferi de un furnizor, ceea ce inseamna ca, in mod clasic, ai inchiar un spatiu pe un server unde sunt mai multi clienti. Furnizorul de gazduire web este o companie care are in administrare servere configurate si monitorizate special pentru servicii de web hosting.

Daca achizitionezi un plan de gazduire web de la un furnizor de servicii de gazduire web, inseamna ca inchiriezi spatiul si resursele aferente pachetului pentru a stoca date ale site-ului web, ale adreselor de email, cum ar fi fisiere HTML si CSS, continut media si alte documente.

Cum functioneaza serviciul de gazduire web?

Dupa cum am mentionat anterior, serviciile de gazduire web sunt oferite de companii de profil, cum este datahost.ro. Aceste companii ofera, de asemenea, pe langa spatiul si resursele pe server, software-ul, serviciile aditionaale si toate instrumentele necesare pentru ca un website sa poata fi accesat in mediul online.

Un server este un computer ce stocheaza si ofera acces la  fisiere, le afiseaza atunci cand faci o solicitare dintr-un browser, accesand domeniul web.

Desi este posibil ca orice calculator sa fie conectat la internet, procesul de configurare poate fi complicat pentru majoritatea utilizatorilor. De aceea, multi proprietari de site-uri prefera sa utilizeze spatiul unui furnizor de gazduire web in loc sa aiba un server local pentru uz personal.

Totusi, achizitia unui pachet de gazduire web nu este suficient pentru a rula un website. Pentru ca oamenii sa te gaseasca, ai nevoie de un nume de domeniu.

Inregistrarea domeniului web

De obicei, acelasi furnizor de gazduire web ofera si posibilitatea de inregistrare domenii. Se mai numesc registratari de domenii web, care au contracte de inregistrare domenii cu institutii precum ROTLD (pentru inrgistrarea domeniilor .ro), cu EURID (pentru inregistrarea domeniilor .eu) si cu terte companii internationale (pentru integistrarea domeniilor internationale: .com, .net, .info etc, gestionate dupa regulile ICANN).

Un nume de domeniu este adresa web, pe care o introduci cand doresti sa accesezi un site, de exemplu: datahost.ro. Utilizatorii introduc numele de domeniu in bara browserului web de pe calculator sau telefon pentru a il accesa.

Un furnizor de domenii web ofera posibilitatea de a seta namservere domeniului si impreuna cu un serviciu de gazduire web, ofera acces la zona DNS, astfel incat domeniul este conectat la o adresa IP – o adresa atribuita unui server fizic, care de obicei arata astfel: 123.456.789.123.

In termeni familiari, o adresa IP ajuta computerele sa se identifice reciproc online, dar este o provocare pentru oameni sa-si aminteasca si sa tasteze un Ip. Asadar, datorita DNS-ului, oamenii pot incarca un site web pe un serviciu de gazduire fara sa trebuiasca sa stie Ip-ul acestuia, si sa il poata accesa dupa numele domeniului.

In afara de a actiona ca o adresa web, numele de domeniu este, de asemenea, un instrument de marketing, un brand – este primul element pe care oamenii il vad atunci cand acceseaza un site web.

In acest sens, este foarte important sa alegi un nume de domeniu bun, unic, relevant pentru afacerea ta, scurt si memorabil, intuitiv.

Este recomandat si util sa achizitionezi domeniul web de la aceeasi companie care iti ofera servicii de gazduire web. In acest fel, vei gestiona ambele servicii dintr-un singur cont.

De ce este importanta gazduirea web?

Companiile de web hosting sunt responsabile cu intretinerea, administrarea si configurarea serverelor de gazduire, care ruleaza non stop, 24/7, asigurand performante excelente pentru site-urile pe care le gazduiesc.

Pentru proprietarii de afaceri online, existenta unui site cu timp de functionare remarcabil, poate ajuta la maximizarea vanzarilor si la imbunatatirea experientei utilizatorului.

In plus, utilizarea unui serviciu de web hosting profesional poate ajuta la imbunatatirea optimizarii pentru motoarele de cautare (SEO) a unui site. Web hostingul pe care il alegi poate influenta viteza de incarcare a site-ului, unul dintre factorii critici atunci cand motoarele de cautare precum Google claseaza paginile web.

Achizitionarea unui plan de gazduire este, de asemenea, mult mai avantajos, pentru ca ofera toate instrumentele necesare gestionarii fisierelor unui site si a casutelor de email, prin intermediul unui panou de control intuitiv.

Acest instrument, in cazul datahost cPanel permite proprietarilor de site-uri web sa-si controleze cu usurinta site-ul si serviciul de gazduire, sa gestioneze numele domeniilor, sa instaleze aplicatii si sa incarce fisiere de site-uri web sau sa creeze adrese de email, subdomenii etc.

Exista diferite tipuri de gazduire web, pentru a alege solutia potrivita, acceseaza articolul Cum stiu ce tip de gazduire site am nevoie?

In concluzie, gazduirea web este o necesitate pentru oricine doreste sa construiasca un site web si trebuie sa isi stocheze fisierele pentru a le face vizibile vizitatorilor.

Exista diferite tipuri de gazduire web din care trebuie sa alegi, precum si pachet cu oferte ce includ inregistrarea gratuita a domeniului, iar optiunea potrivita pentru proiect se bazeaza pe buget si preferinte.