Pentru a putea raspunde la intrebarea “Ce este serviciul de web hosting?” vom apela la analogia hostingului cu o casa. Toate casele au doua elemete indispensabile si care pot functiona doar impreuna: locatia fizica si bucata de pamant pe care este construita casa. Site-urile web functioneaza similar.

Asfel, fiecare site existent pe Internet, indiferent de marimea lui, nu conteaza ca e blog sau magazine online, trebuie sa aiba un nume de domeniu si un serviciu de hosting, denumit si si gazduire web.

Numele domeniului poate fi comparat cu adresa stradala a casei. Practiv, este locul unde oamenii merg sa viziteze site-ul tau. Gazduirea web este ca si tara unde construiesti casa in care vrei sa locuiesti.  Aceasta reprezinta spatial alocat pe Internet, acolo unde vei plasa fisierele site-ului.

In mod obisnuit si ideal, gazduire/hostingul web ruleaza pe un server fizic detinut de o companie de gazduire web. In fapt, gazduirea web achizitionata cu spatial aferent, reprezinta doar o mica sectiune a acelui server.

Practic, lucrurile functioneaza in felul urmator: daca ai un nume de domeniu dar acesta nu este gazduit pe un server, este ca si cum ai avea o adresa unde ti-ai dori sa iti construiesti casa, dar nu ai un teren fizic achizitionat. Poti spune utilizatorilor unde sa mearga, insa nu exista nimic in momentul in care ajung acolo. In schimb, daca numele de domeniu este gazduit pe un server, poti urca fisierele site-ului, reppectiv continutul care doresti s ail afisezi.

Cum se intampla lucrurile din punct de vedere tehnic?

La fel ca si orasele care folosesc un system de numeroare si denumire a strazilor, si Internetul are un system similar de numere si nume convenit, denumit Domain Name Systems sau DNS, pentru a lega domeniile de conturile de hosting. Prin utilizarea DNS, browserele web pot gasi site-ul web.

In termeni simpli, gazduirea web este un spatiu gol al serverului care poate gazdui fisierele site-ului si se pot crea si adrese de email. Pentru majoritatea site-urilor web, incarcarea fisierelor in conturile de gazduire inseamna stabilirea unei conexiuni FTP (File Transfer Protocol).

Conexiunile FTP sunt pur si simplu o modalitate pentru doua computer de a transfera fisiere intre ele. In aces caz, transferal are lor intre dispozitivul proprietarului de site sau al developerului si contul de gazduire al site-ului. Astfel, dup ace toate fisierele site-ului se afla pe contul de gazduire si sunt setate corect DNS-urile la domeniu, acestea pot fi vizualizate online.

Desigur, acestea sunt doar informatiile de baza despre conturile de gazduire web, insa suficiente pentru acei utilizatori care doresc sa cunoasca notiunile elementare. Hostingul web insa este un domeniu vast, care necesita cunostinte aprofundate despre functionalitatea lui, de la modul in care un server stie sa afiseze corect site-ul chiar daca pe un ip se afla mai multe website-uri, conexiuni de baze de date, FTP, securitate, protectii, permisiuni si multe altele.