Majoritatea oamenilor nu se ingrijoreaza sau nu se intreaba cine este furnizorul de gazduire web. Unii proprietari de afaceri inca nu stiu ce este un site web si cum ii poate ajuta pentru ascensiunea afacerii lor offline. Folosesc computerul pur si simplu pentru a lucra in programele specifice domeniului de activitate sau pentru a naviga pe motoarele de cautare sau paginile sociale. In esenta, nu stiu ca acestea se numesc site-uri sau ca denumirea lor este „domeniu web”.

Pentru a intelege unde se afla gazduit un site web, este util sa intelegi ce este un site web. Pe scurt, tipul originar de website este o colectie de documente sau pagini web. Fiecare pagina este un fisier dintr-un director public. Atunci cand accesezi un website, efectiv computerul descarca fisierul si il afiseaza.

Exista si aplicatii web, precum motorul de cautare Google, aplicatia de socializare Facebook sau diverse jocuri online. Browserul descarca fisierele pentru a le afisa, existand in spate o comunicare vasta intre dispozitiv si server.

Pe scurt, atunci cand accesezi un website, browserul trimite o cerere catre serverul site-ului web pentru ceva – o pagina, un fisier, un document pentru rularea unei aplicatii. Adresa URL introdusa in bara de sus a browserului este partea principala pentru aceasta solicitare.

Serverul primeste cererea si raspunde cu un fel de continut iar browserul afiseaza acel continut.

Concret, pentru a rula un website, proprietarul are nevoie de un nume de domeniu (exemplu datahost.ro), un serviciu de gazduire web si o platforma pe care isi realizeaza site-ul (de exemplu WordPress). Si, desigur, conexiune la internet.

Pentru a achizitiona un serviciu de gazduire web si o inregistrare de domeniu, sunt diversi furnizori de web hosting atat din Romania cat si internationali. O simpla cautare pe Google o sa iti ofere o serie de rezultate in acest sens, sau poti alege un furnizor care ti-a fost recomandat de o cunostinta, prieten sau chiar de dezvoltatorul site-ului.

Tipuri diferite de gazduire web

Shared hosting este notiunea care se refera la faptul ca pe un server fizic sunt gazduite mai multe site-uri web. De obicei, este alegerea generala pentru site-uri personale, site-uri de prezentare, bloguri de mici dimensiuni sau start-up-uri. De asemenea, acest tip de hosting este ideal acelor proprietary de site-uri care vor sa isi inceapa activitatea in mediul online cu un budget redus.

Cu toate acestea, in ciuda costurilor extrem de atractive si competitive, gazduire shared are si unele neajunsuri. Exista anumite limitari in efectuarea anumitor configuratii si s-ar putea ca resursele de memorie, processor sa nu fie suficiente pentru rularea optima a site-ului sau a aplicatiei web.

Cel mai ieftin pachet de gazduire shared la datahost incepe de la doar 1.89 euro/luna, cu 6 Gb spatiu de stocare.

Serverele VPS se afla intre gazduirea shared si serverele dedicate. Astfel, in timp ce ofera solutia eficienta din punctul de vedere al costurilor, vei beneficia in acelasi timp si de o mai mare flexibilitate. In linii mari, pe un server fizic, adesea se afla mai multe servere VPS, insa fiecare presteaza resurse proprii, independente unele de altele. Desigur, costurile unui server virtual este mai ridicat decat o gazduire shared, dearece licentele precup panoul de control, backup sau in unele cazuri administrare, se achizitioneaza extra.

Un server VPS este perfect pentru micile afaceri online care au nevoie de un plan de hosting robust, scalabil, iar un server dedicate este prea mare pentru nevoia lor.

Datahost ofera servere VPS cu management inclus si stocare exlusiv SSD, de la doar 4.99 euro/luna.

Servere dedicate – dupa cum insusi denumirea o sugereaza, intregul server este dedicat site-ului sau aplicatiei tale. Daca exista budget disponibil pentru achizitia unui server dedicat, desigur ca este cea mai buna optiune din toate punctele de vedere – de la siguranta, fiabilitate, control deplin, pana la maxima performanta. Desigur, la fel ca si administrarea unui VPS, gestiunea unui server dedicate necesita minime cunostinte tehnice. Acest lucru insa nu este indispensabil, deoarece furnizorul de hosting ofera serviciul de administrare.

Asadar, avand in vedere prezentare aspectelor sumare si diferentele dintre serviciile de gazduire, chiar daca nu poti lua decizia corecta, serviciul de suport aferent furnizorului de hosting te poate ajuta sa faci alegerea inteleapta. Datahost ofera consultanta gratuita in alegerea abonamentului de gazduire potrivit, cat si ofera scalabilitate si fiabilitate pentru upgrade/downgrade la orice perioada contractuala.

In sfarsit, pentru a profita la maxim de serviciul de gazduire achizitionat si pentru a intelege schemele de preturi disponibile, este util sa stii ce cumperi. Cumperi, de fapt, un spatiu inchiriat pe un server sau inchiriezi un server fizic, cu resursele alocate.

Costul unui pachet are la baza si alti factori in afara de resursele alocate, precum: echipamentul fizic si performanta acestuia, diverse licente si softuri instalate pe servere pentru a asigura o mai buna viteza si o performanta sporita, datacenterul si echiparea acestuia la standarde inalte, serviciul de asistenta tehnica.

Prin urmare, atunci cand alegi un pachet de gazduire web, initial trebuie sa ai in vedere aceste criterii, dupa care sa selectezi furnizorul doar din punctul de vedere al pretului. Pretul nu este intotdeauna, desigur, cel mai bun indicator al calitatii unor servicii de gazduire web. Insa gazduirea web premium, care ofera toate resursele de care aveti nevoie, un timp de raspuns optim, conectivitate rapida, scalabilitate, performanta sporita, toate uneltelel necesare pentru o buna gestionare a contului de web hosting alaturi de un suport tehnic rapid, este solutia optima pentru orice website.