Adresa URL este un instrument pe internet ce localizeaza paginile web. Un URL este compus dintr-un protocol, un nume de domeniu, o cale catre pagina web si un nume de pagina web.
Iata o scurt introducere a adreselor URL si a modului in care acestea functioneaza. Analogic vorbind, o adresa URL este sinonima cu o adresa web – adresa pe care o introduci in bara browserului pentru a accesa un anumit website.
Un URL este un Uniform Resource Locator, numele dat modului in care paginile web sunt gasite folosind browserele web. Adresa URL este formata din mai multe parti:
Protocolul: de obicei este http:// sau https:// – acesta ii spune browserului web sa „se astepte” pentru ca urmeaza o adresa web. Browserele web moderne nu necesita introducerea protocolului, se vor auto-completa.
Domeniul: aceasta este cea mai relevanta parte a unui URL – numele site-ului web, practic acesta va fi tastat cand se acceseaza un URL. Acesta trebuie sa fie unic, memorabil, intuitiv si care sa reprezinte domeniul de activitate. (exemplu: datahost.ro)
Extensia: reprezinta terminatia domeniului inainte de . (punct). Aceasta poate fi .ro, .com. .eu sau orice alta terminatie de domeniu disponibila pentru inregistrare.
Calea: analogic vorbind, este ca o indosariere a website-ului, astfel incat browserul trebuie sa stie in ce subfolder va gasi website-ul. (exemplu: / )
Pagina web: aceasta este ultima parte a unui URL si este pagina specifica pe care o soliciti. In general, este reprezentata de numele real al fisierului unde este stocata pagina. (exemplu: gazduire-web)
Un URL complet poate arata de aceasta forma: https://datahost.ro/gazduire-web
In fapt, o adresa URL ascunde o mai mare complexitate in spate, insa ea este o modalitate facila de a accesa un IP, care este un sir de numere ce serveste drept locatia serverului unde sunt stocate fisierele website-ului. Practic, atunci cand introduci o adresa URL intr-un browser web, browserul cauta prima data adresa IP a numelui de domeniu, folosindu-se de un instrument numit Domain Name Server (DNS). In termeni simpli, DNS-ul este ca o agenda telefonica utilizata de fiecare browser web.
Pentru utilizatorii incepatori in mediul online, adresa URL poate fi tastata doar prin numele domeniului, fara www. sau protocolul http:// sau https:// (recomandat, cu SSL instalat), direct in bara browserului; adresa URL nu se acceseaza folosind motorul de cautare Google.