Se estimeaza ca sunt peste 1.7 miliarde de site-uri web la nivel global, insa acest numar fluctueaza zilnic, pe masura ce sunt lansate noi site-uri sau altele se inchid.
In ciuda variatiei si a fluxului zilnic, web-ul este un domeniu imens in care 4.5 miliarde de oameni contribuie zilnic la interactiuni online.
La putin peste 30 de ani de cand a aparut, World Wide Web ne-a transformat complet viata. Cu cateva clickuri sau cu o comanda vocala putem primi elemente sau produse esentiale direct la usa casei noastre sau ne putem conecta online cu oricine de pe intreg globul.
Te-ai intrebat insa vreodata ce alcatuieste structura complexa World Wide Web? Ce site-uri domina cautarile online? Sau cat de vasta este reteaua online pe care o folosim si pe care ne bazam zilnic?
Nu putem spune cu exactitate cat de mare este internetul. Dincolo de „reteaua de suprafata” in continua schimbare, se afla reteaua necuantificabila ce nu se vede, dar atat de indispesabila pentru functionalitate si care este mult mai vasta decat ceea ce este vizibil.
Folosim internetul in timp real mai mult ca niciodata, indiferent daca este vorba de flux de continut text sau video. Adica, retelele pe care le folosim au devenit mai constiente de modul de operare, livrare si prioritizare a informatiilor decat oricand.
Potrivit studiilor efectuate de Cisco, ar exista aproximativ 6 miliarde de pagini web indexate incepand cu 2020, active sau inactive. O pagina web este orice pagina de internet care include continut video sau text, in timp ce un site web este o colectie de pagini web dintr-un singur domeniu.
Cati oameni folosesc internetul?
InternetLiveStats estimeaza ca peste 4 miliarde de oameni folosesc zilnic internetul, cauta informatii pe web sau acceseaza retelele sociale. Aceasta cifra reprezinta jumatate din populatia globala. Aceasta estimare, in sine, spune cat de masiv este mediul online, deoarece, cu un simplu calculator sau telefon, ai acces la informatii infinite de pe tot globul.
Internetul si Web-ul au revolutionat cu adevarat modul in care ne conectam unul cu celalalt.
World Wide Web vs. Internet
In timp ce Web-ul si Internetul sunt conectate in mod complex si multi oameni folosesc termenii in mod interschimbabil, ele sunt de fapt doua lucruri diferite.
Gandeste-te la Internet ca la o retea formata din infrastructura si tehnologii pe care le utilizezi pentru a te conecta, indiferent daca esti la birou, acasa sau la o cafenea.
World Wide Web (sau Web) este sistemul care permite schimbul de informatii prin internet prin HTTP, in esenta ceea ce alimenteaza tehnologia.
Internetul a fost „creat” in 1989 de Tim Berners-Lee, care este considerat acum inventatorul sau „Tatal” Internetului. Acum conduce W3C, care este organizatia care supravegheaza dezvoltarea World Wide Web.
Berners-Lee a dezvoltat hipertext, metoda referintei incrucisate instantanee care accepta comunicatiile pe web, facilitand conectarea continutului dintr-o pagina web la continutul aflat in alta parte. Introducerea hipertextului a revolutionat modul in care oamenii foloseau internetul. Cu aceasta, a introdus primul browser si editor, precum si protocoalele HTTP / HTML.
Care a fost primul website?
Primul site web a fost info.cern.ch si a intrat in functiune in 1991 pentru a oferi informatii despre proiectul World Wide Web condus de Berners-Lee.
Cate site-uri web sunt create in fiecare zi?
Desi nu exista un raspuns final sau concret, Mill For Business estimeaza ca, daca „la fiecare 24 de ore obtinem o crestere de 547.200 in numarul total de site-uri din intreaga lume”, exista „peste 380 de site-uri web sunt create in fiecare minut”.
In concluzie, internetul de astazi estimeaza:
- peste 4 miliarde de utilizatori;
- peste 3 miliarde de cautari Google;
- peste 70 de mii de site-uri piratate;
- aprox. 120 de miliarde de emailuri trimise;
- utilizatorii de internet petrec, in medie, 6 ore si 43 de minute online, in fiecare zi;
Viata noastra de zi cu zi se concentreaza in jurul autentificarii online, indiferent de dispozitiv. Google contabilizeaza aproximativ 2,5 trilioane de cautari pe an. Popularul motor de cautare domina cautarea online, clasat pe primul loc pentru cele mai vizitate site-uri multi-platforma. Utilizatorii de internet nu doar favorizeaza Google, ci domina piata motoarelor de cautare, cu o cota de piata de 92,46% incepand cu 2019.
Utilizatorii de telefonie mobila
Dispozitivele mobile domina 52% din traficul global pe Internet. Oamenii din intreaga lume sunt mai „in miscare” ca niciodata, folosind smartphone-urile pentru o cautare rapida, pentru a face o achizitie sau pentru a se conecta prin intermediul retelelor sociale.
Incepand cu 2020, peste 3,5 miliarde de utilizatori de telefonie mobila exista in intreaga lume, iar numai dispozitivele mobile reprezinta mai mult de jumatate din timpul petrecut online.
Totusi, in timp ce exista peste 1,7 miliarde de site-uri web, mai putin de 200 de milioane dintre aceste site-uri sunt active. Site-urile devin inactive din mai multe motive, de la probleme tehnice, probleme de server sau plati de inregistrare intarziate si neplatite.
Cate domenii exista la nivel global
Verisign a raportat 362,3 milioane de nume de domenii inregistrate incepand cu al patrulea trimestru al anului 2019. Acest numar a crescut cu 3,9 la suta de la an la an, domeniile .com fiind in fruntea listei ca fiind cele mai utilizate. Astazi exista peste 1500 de extensii de domenii disponibile.
Printre cele mai populare website-uri se numara: Youtube, Facebook, Wikipedia, Amazon, Twitter iar in Romania magazinul online Emag.
Viitorul internetului
Ceea ce a inceput ca un singur site web in 1991, a crescut la peste 1,7 miliarde. Internetul este una din tehnologiile cu cea mai rapida crestere si transformare. Cu toate acestea, istoria este in devenire, pe masura ce viata digitala continua sa evolueze in fiecare an.