Cele mai populare browsere moderne din lume, cum sunt Google Chrome sau Mozilla Firefox, eticheteaza toate site-urile din lume cu HTTP ca fiind „nesigure”, ceea ce il face dificil de navigat pentru persoanele care viziteaza astfel de website-uri. Si alte browsere moderne precum Safari Apple  sau Microsoft Edge au caracteristici de siguranta similare care vizeaza, in principal, siguranta utilizatorului.

Cum afecteaza aceste caracteristici de securitate companiile sau organizatiile care gazduiesc astfel de site-uri? Iata o imagine de ansamblu asupra importantei si a costurilor instalarii unui certificat SSL si implementarea securitatii HTTPS pe un website.

Ce sunt certificatele SSL?

SSL inseamna Secure Sockets Layer. SSL este o tehnologie care permite sa transmita si sa primeasca date in siguranta intr-o conexiune criptata numita HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure). Certificatele SSL sunt certificate digitale care confirma identitatea unui site, atat pentru vizitatori cat si pentru servere si browsere.

Certificatele SSL sunt in sine mici fisiere de date care identifica digital compania, organizatia si pagina web si sunt necesare pentru instalarea si implementarea tehnologiei SSL pe website. Un certificat SSL poate fi achizitionat de la furnizor de certificate SSL.

Functiile SSL

Certificarea SSL ofera trei functii de baza:

  • Se asigura ca site-ul este in siguranta si impotriva atacurilor cibernetice.
  • Identifica site-ul ca fiind unul sigur atat pentru administrator cat si pentru clienti si vizitatori.
  • ajuta la SEO – site-urile care folosesc HTTPS sunt mai bine indexate in clasamentul motoarelor de cautare.
Care SSL este cel mai bun pentru site-ul meu?

Alegerea SSL-ului potrivit depinde de activitatea fiecarui website, de nivelul de securitate pe care doresti sa il implementezi si de care ai nevoie. In general, exista trei mari categorii de SSL-uri din care poti alege:

Certificate SSL ce valideaza domeniul (DV) – se mai numesc si SSL-uri de baza. Au cel mai mic nivel de securitate, insa este suficient pentru un blog, un site de prezentare. sau pentru acele site-uri ce nu stocheaza informatii cu caracter personal. Acestea pot fi achizitionate de la orice furnizor de SSL-uri sau, dupa caz, de la furnizorul ce ofera serviciul de hosting.

Certificate SSL ce valideaza subdomeniile – Wildcard SSL – acest tip de SSL este util acelor proprietari care doresc sa valideze atat domenil principal cat si subdomeniile aferente acestuia.

Certificate SSL ce valideaza compania (EV) – acestea ofera cel mai inalt grad de securitate si siguranta. Acestea sunt si cele mai scumpe de achizitionat, iar procesul de activare dureaza cateva zile deoarece compania este verificata. Insa acest tip de SSL va afisa in baza verde a browserului numele companiei ce se afla in spatele website-ului, ceea ce ofera maximul de incredere online. Este indispensabil magazinelor online sau site-urilor ce stocheaza date cu caracter personal.

Ce ai nevoie pentru a cumpara un SSL?

Inainte de a cumpara un certificat SSL, trebuie sa detii toate documentele companiei (in cazul in care doresti un EV SSL), sa ai un serviciu de gazduire activ cu o adresa Ip, sa ai inregistrat numele de domeniu pe care se activeaza certificatul SSL si CSR-ul (cererea de semnare a certificatului), de care insa se ocupa, in general furnizorul de certificat.

Cat costa un SSL si de unde il pot cumpara?

Exista diversi furnizori de certificate SSL. Alegerea depinde de nivelul de securitate, de brandul care valideaza si de instalarea acestuia. De preferinta, se achizitioneaza un certificat SSL de la furnizorul care ofera si servicii de gazduire deoarece, de obicei, asigura instalarea acestuia.

DataHost este unul din furnizorii care ofera certificate SSL din oricare din cele trei categorii, la preturi competitive, si asigura instalarea acestuia daca sunt puse la dispozitie toate datele necesare.