Atunci cand trebuie sa alegi un plan de gazduire web pentru viitorul proiect online, decizia poate fi destul de dificila, deoarece nu stii ce ti se potriveste. Daca site-ul va fi unul mic, de prezentare, o gazduire shared este, cel mai probabil, suficienta. Pe de alta parte, un server dedicat ofera anumite facilitati in plus, insa costurile cresc semnificativ.

Vestea buna este ca exista servere virtuale private, denumite VPS, ce pot oferi site-urilor o imbunatatire din punctul de vedere al performantei web, la un cost accesibil. In plus, ai libertatea de a alege sistemul de operare, panoul de control, licentele si optiunile suplimentare de configurare, toate alaturi de o flexibilitate sporita in ceea ce privesc resursele alocate.

Iata, pe scurt, de ce sa optezi pentru un server VPS atunci cand nevoile site-ului sau proiectului web cer asta.

Ce este un server VPS

Un server VPS este un server ce ofera mediu similar unui server dedicat, insa pe un server fizic se afla mai multe servere VPS, total izolate unul fata de celalalt. Acesta se creeaza folosind o tehnologie de virtualizare pentru a imparti un singur server in mai multe partitii virtuale. Planurile VPS sunt considerate cele mai bune optiuni de upgrade la solutiile de hosting shared, datorita controlului, autonomiei, fiabilitatii, scalabilitatii si performantei sporite.

Un server VPS este, asadar, cea mai buna alternativa de web hosting pentru a oferi viteza sporita si resurse dedicate unui website, la un buget redus.

Avantajele utilizarii unui server VPS

Creste fiabilitatea site-ului – pe o solutie de gazduire shared, resursele nu sunt suficient de puternice astfel incat sa asigure o functionalitate corespunzatoare daca nevoile site-ului sunt mai mari, lucru care poate duce la o incetinire a vitezei de incarcare si implicit a performantei generale.

Timpul mare de incarcare reprezinta o problema, deoarece alunga potentialii clientii si scad conversiile. Mai mult decat atat, este posibil sa ai nevoie si de solutii suplimentare de securitate, care pot fi implementate doar pe un server VPS.  Pe un server VPS insa, resursele sunt dedicate, cu gestiune proprie, factori care pot asigura un imens potential succesului site-ului.

Imbunatateste performanta site-ului – unul din avatanjele utilizarii unui server VPS sunt resursele dedicate si faptul ca viteza nu poate fi incetinita de alte site-uri de pe server. Pe de alta parte, in general serverele VPS ofera resurse de memorie, spatiu si procesor mult mai mari decat conturile de gazduire shared, posibil chiar acces la o mai buna tehnologie. In consecinta, vizitatorii ar trebui sa experimenteze timpi mai rapizi de incarcare in conditiile in care optimizarea site-ului, a platformei, temei utilizate si a imaginilor este conforma.

In plus, scalabilitatea unui server VPS este sporita, in conditiile in care, de exemplu, anticipezi un trafic sporit in urmatoarea perioada datorita unei promotii sau a unui eveniment de mare anvergura in mediul online, cum ar fi Black Friday – resursele pot fi marite in timp real, fara downtime.

Utilizarea resurselor asa cum iti doresti – avand in vedere ca un server VPS ofera resurse dedicate, ai control total asupra utilizarii acestora, comparativ cu o solutie de gazduire shared, fara limitari. In plus, acestea pot fi marite pe masura ce nevoile site-ului sau a proiectului in dezvoltare, cresc.

Customizare – gazduirea shared ofera mai putine variante atunci cand vine vorba de optiuni preferentiale de instalare a sistemului de operare si a software-ului. Pe un plan VPS insa esti liber sa alegi ceea ce ti se potriveste, de la sistem de operare, panou de administrare, licente suplimentare necesare, cu sau fara management din partea furnizorului.

In sfarsit, planurile VPS oferite de majoritatea furnizorilor de web hosting sunt cu sau fara management inclus. Acest serviciu este preferential – fara administrare ofera control complet, dar te face totdata responsabil de configurarea si mentinerea serverului VPS. DataHost ofera servere VPS cu management si configurare inclusa, de la doar 4.99 euro/luna.